Astrofyzik Grygar: Dezinformace o covidu, to je naprostá hrůza. Vědci nás zachránili a oni je bagatelizují

26.12.2021 21:47

Slovem letošního roku se stala vakcína. A diskuse o očkování obsadily veřejný prostor nejen v tradičních médiích, ale hlavně na internetu. Tam se ovšem vedle ověřených zpráv vyrojilo i mnoho dezinformací, kterým část veřejnosti podléhá. Upozorňuje na to i český Klub skeptiků Sisyfos a varuje v téhle souvislosti před spolkem Zdravé fórum. Z jakých důvodů tito lidé dávají přednost fámám a konspiracím před vědeckými poznatky? Pozvání k rozhovoru Seznam Zpráv přijal jeden ze zakladatelů Klubu skeptiků Sisyfos, astronom Jiří Grygar.

Astrofyzik Grygar: Dezinformace o covidu, to je naprostá hrůza. Vědci nás zachránili a oni je bagatelizují
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Astronom a astrofyzik Jiří Grygar

Klub skeptiků Sisyfos se rozhodl sepsat elaborát vysvětlující, proč nesouhlasí s lidmi, kteří se angažují ve Zdravém fóru a reagují určitým způsobem na pandemii covidu-19.

„Myslel jsem si, že ti lidé, kteří pracují ve zdravotnictví a jsou profesionálové, tak že prostě hájí svou vědeckou reputaci. A oni se jí zpronevěřili. A my máme velmi silnou sekci, ten Sisyfos je zajímavý tím, že máme experty na téměř celou vědeckou scénu, takže neznám nikoho jiného než právě tyto zdravotnické přeběhlíky, kteří se vymezují proti normální vědě. Ať to publikují ve vědeckých časopisech, a ne na nějakém internetu,“ podotkl Grygar. Podle jeho slov Sisyfos vždy bojoval proti lidem, kteří falešně chtějí informovat veřejnost, buď z hlouposti, nebo úmyslně.

Grygar se následně vyjádřil k tomu, jakou má teorii k současné dezinformační scéně o očkování. „Teorie neexistuje, protože je to rozmanité. Ti lidé jsou buď naštvaní, z nějakého důvodu, protože jim něco nesedí, nebo podléhají tady těm nesmyslům, ten hlavní slogan je: Rychle si to přečtěte, než to smažou. Tam nikdo není ani podepsaný, pod těmi jednotlivými výroky,“ poznamenává Grygar. 

„To je naprostá hrůza. V té pořádné vědě, která nás zachránila, protože to, co udělali biologové a lékaři v tom prvním náporu té choroby, tak to je naprosto jedinečné, to je něco, co se dá srovnat s tím, že Američané přistáli na Měsíci. Vývoj té vakcíny takhle rychle. Místo abychom jim děkovali a abychom se tomu podřídili a byli rádi, že máme tuto zbraň proti tomu dosti nebezpečnému viru, tak to tito lidé bagatelizují. To je nepochopitelné,“ zmínil Grygar. Bez vědy se podle něj lidstvo neobejde. „Kdyby to udělalo, tak spáchá sebevraždu,“ řekl Grygar.

„Přesvědčit člověka o nějaké skutečnosti, která je ve vědě důležitá, tak to je těžké. To jsou věci, které jsou velmi komplikované. Nakonec lidé, kteří to dělají, tak musí studovat několik let, než se mohou pustit do této práce, takže je to čím dál tím těžší, protože je věda složitější. Jak jsem několikrát říkal, tak lehké otázky vyřešili naši předkové a nám zde nechali ty těžké,“ odvětil Grygar, proč je tak těžké lidem vysvětlit, o co v boji s covidem-19 jde. 

A jak podle něj hnout s těmi lidmi, kteří se zaťali a mají svoji pravdu? Má na to nějaký recept? „Nemám žádný recept. Myslím si, že je tady jenom Darwinův přírodní výběr, že lidé, kteří jsou takhle hloupí, tak vymřou. A zůstanou ti chytří,“ řekl Grygar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…