Babiš a Chovanec jdou řešit daňové úniky, šéf finanční policie ale říká: To nestačí

11.03.2014 8:06

Případy z kategorie daňové kriminality se škodou přesahující 150 milionů korun bude v České republice vyšetřovat speciální tým. Vláda se inspirovala Slovenskem, kde podobný útvar funguje. Po obratu vedle ministrů Andreje Babiše a Milana Chovance, kteří se dohodli na zřízení takzvané daňové Kobry, volá i ředitel protikorupční policie Milan Komárek. V rozhovoru pro deník Aktuálně.cz uvedl, že dramatický růst daňových úniků nevyřeší jeden útvar.

Babiš a Chovanec jdou řešit daňové úniky, šéf finanční policie ale říká: To nestačí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Speciální tým pro potírání daňové kriminality by prý mohl začít zkušebně fungovat už od září. V pátek se na tom shodli ministři vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO). I šéf protikorupční policie chce další možnosti, jak potírat daňovou kriminalitu. Podle Milana Komárka totiž za posledních pět let vzrostl počet případů daňové kriminality téměř na dvojnásobek.

Jak tedy úspěšně odhalovat úniky? „Těch návrhů a variant je několik. Společným jmenovatelem těch opatření je spolupráce a výměna informací mezi námi, celníky a Finančně-analytickým útvarem Ministerstva financí. A jaká bude forma, jestli půjde o nový útvar, článek v rámci útvaru, to je příliš brzo říct,“ míní šéf protikorupční policie Komárek.

„Vnímáme, že s problémem daňové kriminality neudělá zásadní obrat jen jeden útvar. To pojetí řešení problému musí pokrývat nejen protikorupční policie, ale i ostatní orgány, které se v policii objevují," říká pro Aktuálně.cz Komárek.

Je na místě zabývat se počtem specialistů

Milan Komárek si představuje větší podíl práce v krajích. „Krajská ředitelství mají odbory hospodářské kriminality, které mají v působnosti také daňovou kriminalitu. My děláme daně, kde dochází ke škodám ve stovkách milionů, je daná hranice nad 150 milionů korun. To, co je pod tím, mají na starosti nižší články policie.“

Podle šéfa protikorupční policie je ve hře i počet specialistů, kteří se budou daňovou kriminalitou zabývat, a to nejen v nových útvarech, ale i právě v regionech. „Já si myslím, že by se měly zlepšit podmínky pro to, aby i plocha policie mohla na ten trend adekvátně reagovat. Je na místě zabývat se počtem specialistů, které má policie na daňové problematice k dispozici,“ uvedl pro Aktuálně.cz Komárek.

Podle ministra vnitra má prý zájem o šetření těchto případů i Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Nejde o boj mezi útvary policie? „Já to jako boj nevnímám. Musíme rozlišit debaty, komunikaci a nějaké nápady, ale protikorupční policie je útvar, který má daně v kompetenci, funguje, takže nevidím důvod, proč to zásadně měnit,“ konstatoval Milan Komárek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…