Babiš bude jednat se zástupci krajů o změně rozdělování daní

04.04.2014 6:05

Ministr financí Andrej Babiš se dnes zúčastní zasedání Rady Asociace krajů ČR. Tématem jednání bude mimo jiné možná změna rozpočtového určení výnosu daní a lepší čerpání evropských dotací v současném i budoucím programovém období.

Babiš bude jednat se zástupci krajů o změně rozdělování daní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Sobotkovy vlády Andrej Babiš

Již na konci února uvedl premiér Bohuslav Sobotka, že vláda bude při plánování státního rozpočtu na příští rok diskutovat i o možné změně rozpočtového určení daní (RUD), především o zvýšení podílu krajů na daňových výnosech.

Hašek chce systém vrátit před reformu exministra Miroslava Kalouska

V současnosti získávají kraje z DPH 7,86 procenta z celkového výnosu a obce 20,83 procenta. U daní z příjmu fyzických osob (kromě daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti) a právnických osob kraje získávají 8,92 procenta a obce 23,58 procenta. Před změnami DPH činil podíl krajů 8,92 procenta a obcí 21,4 procenta z celostátního hrubého výnosu sdílených daní. „Chceme alespoň vrátit systém před Kalouskovu reformu DPH," uvedl na konci února předseda asociace Michal Hašek.

Krajům a obcím klesl podíl na výnosech z daně z přidané hodnoty za dob Nečasovy vlády. Cílem tehdy bylo získat v době hospodářské krize peníze ze zvyšování sazeb DPH jen do státního rozpočtu. Zároveň se měnilo rozpočtové určení u obcí, kdy si menší obce polepšily na úkor velkých měst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…