Babiš v depresích: Státní moloch je nastaven tak, aby se zásadní změny nedaly provést

29.03.2014 9:36

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš říká v rozhovoru pro Právo, že jeho hnutí je ve sněmovně stále ještě bráno jako vetřelec. Ke změně systému, který se tu v posledních dvaceti letech budoval, podle něj nebude stačit jedno volební období. Odsoudil také dřívější praxi, a to, že se bralo lidem, kteří se placení daní nevyhýbali, namísto snahy zamezit velkým daňovým únikům.

Babiš v depresích: Státní moloch je nastaven tak, aby se zásadní změny nedaly provést
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš si v rozhovoru pro sobotní Právo povzdychl nad mírou byrokracie a nad zavedeným systémem ve státní správě. Říká, že mu lidé píší a ptají se, kdy už se něco změní. „Rozumím tomu. Problém našeho hnutí je, že lidé mají velká očekávání, ale 24 let se tady budoval určitý systém, systém vztahů, strany spolupracují spíše mezi sebou než s vládou. Navíc pravice neútočí na levici, ale na Babiše,“ popisuje stav věcí ministr financí. V rozhovoru dále tvrdil, že ve státním molochu je všecko složité a že mechanismy jsou prý nastaveny tak, aby se zásadní změny nedaly provést. „Ale postupujeme kupředu, i když mnohem pomaleji, než jsem čekal. Mám z toho občas deprese, ale ještě se nehroutím,“ přiznává Babiš své zklamání.

Ministr financí musel odpovídat Právu i na otázku směřující k ceně benzínu. Jeden z jeho nápadů, jak získat do státní kasy finanční prostředky, by totiž benzín pravděpodobně zdražil. „Aféra se zdražením benzínu, jako důsledek změn financování ropných zásob, je typický příklad nesmyslů a zkratek, které se o mně či ANO šíří. Snažím se dělat určité projekty, hledat pro stát úspory,“ říká Andrej Babiš. Zároveň zdůraznil, že Česko je jediný stát, který sám ze svého financuje zásoby ropných produktů. Podle Babiše by přenesení financování na nějakou agenturu přineslo státu úspory a do ceny benzinu by se to prý nemuselo ani promítnout. Zvýšené náklady by prý distributoři mohli pokrýt v rámci marže. „Ale opakuji, je to jeden z nápadů, jak získat peníze pro stát a současně efektivně řídit státní firmy, nikde není psáno, že se to udělá, je to otázka domluvy a jednání,“ říká pro Právo ministr financí.

Daně zvyšovat nechceme

„Neplánujeme zvyšování daní a budeme hledat rezervy v hospodaření státu. V minulosti se to, že nic nefungovalo, řešilo zvýšením daní těm, co je platí. Nebyla tu snaha ušetřit na chodu úřadu, na chodu státu, ale bralo se lidem, kteří se placení daní nevyhýbali. To bylo systémově špatně. Domnívám se, že nejlepším lékem na nadměrné plýtvání je naprostá transparentnost,“ uvedl pro Právo Babiš.

Profil:

Ministr financí potvrdil svou snahu bojovat s daňovými úniky i korupcí. „Zřídili jsme pracovní skupinu pro boj s daňovými podvody, která by v nejbližší době měla předložit komplexní návrh dalšího postupu,“ říká Babiš k dalším krokům. Připomněl také návrhy na zřízení centrálního registru účtů či digitalizaci státní správy. Deník Právo ale upozornil na možnost, že řada návrhů hnutí ANO může narazit v koalici s ČSSD a lidovci. V neposlední řadě i opozice kritizuje návrhy z dílny ANO a Andreje Babiše. Ta dokonce říká, že ministr financí chce zneužívat kontrolu daní k politickému boji.

Obávám se, že to není práce na jedno volební období

Andrej Babiš také mluvil o elektronické kontrole tržeb, jak to prý už udělali v Chorvatsku. Ovšem přiznává, že to není záležitost na jeden rok. „Tenhle systém, ve kterém se pohybujeme, se tu budoval dvacet let. Je těžké do něj proniknout. My jsme na půdě sněmovny vetřelci. Nás se i z koaličních stran chodí ptát, jestli to s tím šetřením myslíme vážně a jestli chceme opravdu zakázat alkohol, když se ve sněmovně jedná. Jsme z jiného světa, ale kdybychom si mysleli, že se nedá změnit, tak se o to nepokoušíme. Jen se obávám, že to zdaleka není práce na jedno volební období, možná ani na tři,“ míní šéf hnutí ANO.

A kdy dojde na zkoušku soudržnosti koalice? Andrej Babiš si myslí, že na začátku dubna, kdy se zveřejní první obrysy rozpočtu se stomiliardovým schodkem. „Už jen ten fakt, že rozpočet se dělá se schodkem, je pro člověka z byznysu divný,“ říká ministr financí. Zdůraznil také, že fungování v koalici se neobejde bez ústupků a kompromisů. Babiš navzdory rozdílnosti věří v dohodu. „Nebude to snadné, ale věřím v úspěch a rozumnou dohodu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…