Babiš ovládá Agrofert dál. Tohle se mu vrátí jako krásný třetí nebo čtvrtý důchodový pilíř, prohlásil Bartoš v ČT

03.12.2018 23:24

Vážný problém pro premiéra Babiše i pro Česko, nebo nepodložené a načasované tvrzení? Kauza dotací pro Agrofert byla v Událostech, komentářích tématem pro místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka a předsedu Pirátů Ivana Bartoše.

Babiš ovládá Agrofert dál. Tohle se mu vrátí jako krásný třetí nebo čtvrtý důchodový pilíř, prohlásil Bartoš v ČT
Foto: Vít Hassan
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš na happeningu Pirátů s názvem Zachraňte internet! proti návrhu evropské směrnice o copyrightu. 26. 8. na Palackého náměstí v Praze

Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger se kvůli možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše v pátek obrátil na českou vládu, minulý týden k tomu do Česka poslal příslušný dopis. Oettinger to dnes uvedl v diskusi na výboru pro rozpočtovou kontrolu evropského parlamentu. Bartoš připomněl, že 2. 8. vstoupilo v platnost evropské finanční nařízení proti střetu zájmů v platnost. „Tyto věci řeší jednotliví evropští komisaři a tuto věc mají na stole už tři nebo čtyři měsíce. Je kolem toho tolik humbuku, protože v pátek dodal Legal Servis Evropské komise, což nejsou jen žádní právníčci, ale čtyři stovky zaměstnanců, zprávu, kterou následně předají komisařům,“ řekl.

Postavení Babiše je podle právníků Evropské komise takové, že situace u premiéra je odlišná od situace u jiných členů vlády. Premiér se podílí na rozhodování ve všech odvětvích, a pokud byl ministrem kultury, argumentace o ohrožení nestranného výkonu funkce by byla prý složitější. Následovala otázka pro Bartoše, kde je důkaz, že Babiš něco ovlivnil ve prospěch Agrofertu. „Babiš jako předseda vlády pomáhá definovat dotační politiku a jakým způsobem se bude ubírat ekonomika. I ministr Toman pomáhá spoludefinovat politiku. Když se podíváme na pozice premiéra, který jezdí do Evropy vyjednávat o budoucím rozpočtu, tak o čem se tam baví? Třeba o problému zastropování dotací, které Babiš neguje, to je přece v zájmu Agrofertu,“ řekl.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Faltýnek reagoval s tím, že co se týká dotací, do České republiky přichází zhruba třicet miliard korun z rozpočtu EU. Z toho dvacet miliard jsou prý přímé platby, které jsou nárokové a jdou na plochu každému sedlákovi. Deset miliard je program rozvojového venkova, což jsou investice. „Já se tedy pak ptám, jak může premiér ovlivnit čerpání nárokových dotací na hektar?“ obrátil se nechápavě na Bartoše s tím, že tomu opravdu nerozumí a od předsedy Pirátů by rád slyšel vysvětlení.

Bartoš už se usmíval s tím, že tady na to už dávno odpověděl. „Je opravdu iluzorní se domnívat, že premiér České republiky, který šéfuje vládě, nemá vliv na rozdělování dotací,“ zopakoval.

Podle uniklé zprávy Právní služby Evropské komise, o níž o víkendu informoval britský The Guardian, má Andrej Babiš stále zájem na ekonomickém úspěchu Agrofertu, i když koncern vložil do svěřenského fondu. „Na tento bod se dívám jako na nesmysl. Minulá Poslanecká sněmovna všemi hlasy přijala zákon proti panu Babišovi, ten zákon on beze slova splnil, podřídil se mu a svůj majetek, firmu, kterou budoval dvacet let a která platila daně, převedl do svěřenského fondu,“ zdůraznil Faltýnek s tím, že k tomu snad už není co dodat, když tu firmu neovládá.

Babiš je ovládající osobou i skutečným majitelem koncernu Agrofert, což dokládá právní analýza Pirátů zveřejněná v červenci 2018, uvedl Bartoš s tím, že tato právní analýza je relevantní, protože byla potvrzena závěry evropských právníků. „My se dívali i do slovenského rejstříku, kde je Babiš stále veden jako majitel společnosti Agrofert. V podobném střetu zájmů je i pan Toman skrze svou rodinu,“ dodal Bartoš.

„Pan Babiš má firmu uloženou ve svěřenském fondu, kde jsou Monika Babišová a jeho dva právníci, ti jsou v radě protektorů, a až Babiš jednoho dne skončí, tak se mu toto vrátí jako krásný třetí nebo čtvrtý důchodový pilíř,“ shrnul předseda Pirátů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…