Babiš se pustil do Davida Ratha a schytal to od komentátora Jandourka: Spasitel z výprodeje a jeho ánsámbl kašpárků nám tu přednáší o nové politice...

25.07.2015 11:24

Spisovatel, sociolog a esejista Jan Jandourek se na serveru Svobodnéfórum.cz věnuje ministru financí Andreji Babišovi (ANO) a jeho radosti nad odsouzením Davida Ratha (ČSSD).

Babiš se pustil do Davida Ratha a schytal to od komentátora Jandourka: Spasitel z výprodeje a jeho ánsámbl kašpárků nám tu přednáší o nové politice...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš

Podle Jandourka se Babiš svým výrokem „kvůli lidem, jako je bývalý poslanec Rath s krabicemi plnými peněz, jsem šel do politiky. Je to jeden ze symbolů tradičních stran,“ prohlásil za vzor nového politika. „Jistě, je skutečně v něčem nový, zdá se, že po drobných podnikatelských projektech, jako byly Věci veřejné a Úsvit, má konečně dojít na něco většího,“ píše Jandourek. A zároveň také podotýká, že je třeba se zabývat otázkou, kde Babiš vzal peníze na své podnikání. „Jak to ale ten starý poctivec Babiš udělal, že v takovém víru zločinnosti zůstal čistý? Prostě světec, kterému musí závidět sám svatý Alois. Nebo podnikatelský genius,“ píše Jandourek v souvislosti s polistopadovou korupcí.

„Vraťme se ale k přítomnosti. Babiš hájí své ekonomické zájmy ohledně biopaliv, daně vybírat neumí,“ píše Jandourek a odvolává se na slova konzultanta Jiřího Sezemského, který uvedl, že „Babiš svoje zájmy uplatňuje nejen v mediální sféře, ale i v zemědělství, biopalivech, lesnictví, potravinářství, správě státních hmotných rezerv, pojišťovnictví, dosazuje svoje lidi do dozorčích rad státních strategických podniků… Usiluje o větší vliv ve zdravotnictví a v bezpečnostní sféře. Útočí na drobný podnikatelský sektor, zastrašuje koaliční poslance.“ Tak v čem má spočívat ten rozdíl oproti starým a tradičním stranám, ptá se Jandourek. „Nejspíš v té dokonalosti jak mást tělem a současně získat víc pro sebe,“ odpovídá si. 

Celý text ZDE.

„Problém s Babišem je problémem demokracie. Přesvědčil hodně lidí, dokonce i inteligentních lidí. Některé více či méně inteligentní si zajistil štědrými nabídkami, kterým nešlo snadno odolat. Tak si zajistil ansámbl kašpárků, který je na něm zcela závislý. Model byl často podobný. Najít si použitelné lidi, kteří ale tak nějak melou profesně z posledního a mají přitom ambice na víc. Babiš se stal žebříkem, na kterém lze šplhat, máte-li aspoň nějaké síly,“ řekl Jandourek s tím, že Babiš nic nového nepřinesl a ničím politiku neočistil. Novinkou je dle něj jen důkladný systém metastázování byznysu do řízení státu, Babišova byznysu.

„Babišovi nehrozí, jako se to stalo tomu šmudlovi Rathovi, že ho někdo chytí s miliony v krabici. Babiše nikdo nikdy nechytí, předně je přece světec, krom toho je na to příliš chytrý a příliš bohatý,“ podotkl Jandourek s tím, že celkem jednoduchý recept, jak Babišovu státostranu zastavit, je takový, že musí prohrát volby. „Na rozdíl od starých diktatur nemá Babiš tanky a lidové milice. Má jen miliardy,“ uzavřel s tím, že dokud lidé neprohlédnou, že je to takový spasitel z výprodeje, bude si dál řádit dle své libosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …