Rath udělal hodně pro českou demokracii, míní publicista s poukazem na soud

24.07.2015 23:10

První kolo kauzy Davida Ratha skončilo. A zdá se, že skončilo dobře. Tak to alespoň vidí publicista Luděk Navara, který konstatoval, že Rathův případ ukázal, že justice může v Česku fungovat. Exposlanec tak vlastně pomohl demokracii. Filozof profesor Jan Sokol ale varoval před tím, kolika lžím se dostalo prostoru v médiích. Exposlanec Zdeněk Jičínský doplnil, že Rathova kauza už nehraje v dnešním veřejném prostoru tak velkou roli. Prim už dnes ve sněmovně hrají jiní.

Rath udělal hodně pro českou demokracii, míní publicista s poukazem na soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Filozof Jan Sokol, bývalý politik Zdeněk Jičínský, chirurg a bývalý ministerský poradce Ratha Pavel Pafko, publicista Luděk Navara, advokát Miroslav Krutina, analytik Hospodářských novin Václav Dolejší a politický analytik Masarykovy demokratické akademie Lukáš Jelínek v pátečních Událostech, komentářích České televize diskutovali o kauze Davida Ratha. Zdál se hostům trest přesahující osm let adekvátní? Není exemplární?

Kauza Davida Ratha bude lidi zajímat stále méně

„Já bych o žádném exemplárním trestu nemluvil, exemplární tresty nemají ostatně v našem právním systému co dělat. Výše trestu musí zkrátka odpovídat míře provinění,“ poznamenal hned v úvodu Jičínský. Z toho, co viděl v médiích, soudí, že dosud nepravomocný verdikt s trestem osm a půl roku je adekvátní. Nezdálo se mu ale, že Ratha před lety do Poslanecké sněmovny přiváděla stráž, k tomuto divadlu podle jeho názoru docházet nemuselo. Dnes už navíc kauza Davida Ratha českou politiku nijak neovlivňuje. Na politické scéně už hrají prim jiní politici. Kauza Davida Ratha bude občany zajímat stále méně.

Luděk Navara dodal, že Rath toho vlastně udělal pro českou společnost hodně. David Rath udělal pro českou demokracii hodně, protože přitáhl pozornost k případu, v němž se došlo alespoň k nějakému konci. Dosud jsme tady měli případy, které končily jaksi do ztracena,“ poznamenal publicista.

Filozof Jan Sokol konstatoval, že kauza vlastně dopadla dobře a s ohledem na to, co David Rath zřejmě udělal, je těžké s ním cítit soucit. Tato kauza navíc ukazuje, že imunitní systém státu může fungovat. Problematické ovšem je, kolik prostoru dostal Rath se svým lhaním v médiích. „On bezostyšně lhal,“ podotkl Sokol. A to je problém, neboť obviněný lže, jako když tiskne a nic se neděje. Novináři by se také měli naučit rozlišovat jednu kauzu od druhé. Neměli by říkat, že se řada politiků vlastně podobá Davidu Rathovi. To totiž není pravda.

Podle Navary by ovšem bylo ještě horší, kdyby lež u soudu triumfovala, což se v kauze Davida Ratha prozatím nestalo. Nemyslí si také, že by média dávala až příliš mnoho prostoru Davidu Rathovi.

Jsem velmi zklamán

Dalším hostem byl chirurg a bývalý ministerský poradce Ratha Pavel Pafko, který poznamenal, že ho vnímal jako ambiciózního muže, který mohl dosáhnout mnohého, ale skončil tak, jak skončil. Pafkovi se nelíbilo, jak někdy vystupoval agresivně. Žádal ho, aby svůj styl změnil, ale Rath mu prý tehdy odpověděl: „Musel byste být ve vysoké politice, abyste věděl, jaké podpásovky padají a vy je musíte lidem stejně tvrdě vracet.“ V politice ale může být problém, že jako jedinec mnoho neprosadíte, musíte být členem určité „smečky“, potlačit své ego a prosazovat nějaké plány společně.

Ve shodě se Zdeňkem Jičínským ale konstatoval, že se na kauzu Davida Ratha brzy zapomene. Stačí se podívat, kolik pozornosti bylo Rathovu případu věnováno v době vrcholící kauzy Jany Nagyové-Nečasové. Tehdy se na kauzu zapomnělo. Rath prý navíc představuje jen špičku ledovce. „Naše společnost je prostoupena korupcí,“ uzavřel své vystoupení chirurg.

Rath prý toužil po úspěchu, penězích i ženách

Ke kauze se vyjádřili i politolog Lukáš Jelínek a analytik Václav Dolejší. Podle Dolejšího byl Rath ambiciózním mužem, který toužil po úspěchu, penězích i po ženách. Poněkud netradiční v jeho případě bylo, jak rychle v politice vystoupal na post ministra zdravotnictví, kam ho dostal Jiří Paroubek. „Jak říkávaly už naše babičky, žádné stromy nerostou do nebe,“ poznamenal na konto exhejtmana Dolejší.

Podle Jelínka byl Rath možná až příliš ostrý. K politikovi ostré lokty nepochybně patří, ale exposlanec takto vystupoval až příliš, byť mu to právě v ČSSD pomohlo, protože tam v určitém okamžiku podobný politik scházel. Pokud jde o soudní kauzu, Jelínek by ji nepřeceňoval v porovnání s těmi, které už přišly nebo možná teprve přijdou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…