Babišovi se hroutí koalice v Praze. Důvod: Mladý Stropnický. Řešení: Na pomoc možná přispěchá TOPka

13.08.2015 10:27

Kam s ním, přemýšlí prý primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO) nad osudem náměstka ze Strany zelených Matěje Stropnického. Mladého politika totiž rozzlobilo, že si primátorka pod sebe stáhla agendu stavebních předpisů a zablokovala tak jeho návrh, radní navíc neschválili ani jeho další podněty. Nevybíravě si tak kolegy podal, čímž rozhněval právě primátorku. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Babišovi se hroutí koalice v Praze. Důvod: Mladý Stropnický. Řešení: Na pomoc možná přispěchá TOPka
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Matěj Stropnický

„Osobně považuji situaci v koalici za neudržitelnou: změny se nekonají, staré projekty a praktiky pokračují, Trojkoalice je přehlasována faktickým spojenectvím přátel starých pořádků ANO a ČSSD, a tak pouze přihlížíme politice ‚zažít město stejně‘,“ napsal mladý rebel, který v koalici reprezentuje právě sdružení Trojkoalice. Navíc tento spor není mezi ním a Krnáčovou jediným. Už asi před čtrnácti dny se spekulovalo o tom, že radnici čeká v příštích týdnech přeskupení sil. 

Mladý politik je totiž od začátku revoltujícím a také disponuje vlivnou agendou ve správě města. Má na starosti územní plán i Pražské služby. „Pana Stropnického mám lidsky ráda. On si ale vzal Prahu jako rukojmí. Problém se netýká koalice, ale pana náměstka,“ řekla Lidovým novinám Krnáčová. Podle všeho by tak koalice mohla zůstat, odešel by pouze náměstek Stropnický. Ten by přešel na jinou pozici a jeho agendu by převzala primátorka. „Pokud by s tím ovšem nesouhlasili zelení, Trojkoalice by v zastupitelstvu o jejich čtyři hlasy přišla,“ konstatují Lidové noviny s tím, že by potřebné hlasy mohli doplnit někteří zastupitelé z TOP 09. 

„Nejčastěji se v tomto ohledu mluví o protřelém a zkušeném exnáměstkovi Jiřím Nouzovi. Jeho stranický nadřízený by však s takovým krokem těžko mohl souhlasit, neboť Andrej Babiš a hnutí ANO představují pro Miroslava Kalouska úhlavního nepřítele. Oslabit tuto nevoli by mohlo, kdyby TOP 09 podpořila koalici, kterou by nevedla Krnáčová, proti níž se v uplynulých měsících strana ostře vyjadřovala,“ píší noviny s tím, že šéfce pražského ANO Radmile Kleslové, která s Krnáčovou příliš nevychází, by nejvíc vyhovovalo, kdyby se primátorem stal Michal Hašek nebo Eva Kislingerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…