Bakalovo trápení s Havlovou knihovnou: Poslední nájemník stále dělá problémy

12.03.2014 7:25

Investor projektu Knihovna Václava Havla miliardář Zdeněk Bakala nezískal dosud všechna potřebná povolení, aby mohlo dojít k naplnění plánů a vybudování multifunkčního centra v domě na Loretánském náměstí. Tahanice o povolení k projektu Knihovny Václava Havla stále pokračují, avšak podle Lidových novin Bakala od projektu ustoupit nechce.

Bakalovo trápení s Havlovou knihovnou: Poslední nájemník stále dělá problémy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel se Zdeňkem Bakalou

Bakala koupil dům na Loretánském náměstí pro zřízení Knihovny Václava Havla v roce 2009, podle informací LN za 200 milionů korun. Vznik knihovny, která by měla fungovat jako multifunkční centrum pro setkávání lidí všech generací, podporoval sám bývalý prezident Václav Havel.

Na projektu pracuje architekt Marek Tichý. „Křídlo směrem do ulice Úvoz bude využito jako rezidence. V ostatních částech domu plánujeme expozice, galerii, kavárnu, studovny či byty pro hostující lektory,“ řekl už dříve LN architekt.

Jenže na realizaci tohoto plánu vůbec ještě nedošlo. Bakalovi totiž chybí potřebná povolení. „Letos bude víceméně vyčerpán soubor prací, které představují opravu podstaty kulturní památky tak, aby nedocházelo k jejímu dalšímu chátrání či poškozování. Pokud jde o vlastní rekonstrukci v duchu plánovaného stavebního programu, práce dosud nebyly vzhledem k přetrvávajícím překážkám zahájeny,“ potvrdil mediální zástupce investora Vladimír Bystrov. Dělníci se v domě vypořádali například s dřevomorkou, dokončili sanační práce na nosných konstrukcích a opravili střechu.

Na tahu je Ministerstvo kultury a pokračuje v řízení

Potřebná povolení jsou prý závislá i na stanovisku Ministerstva kultury. Tam podle LN už měsíce leží podnět na přezkoumání závazného stanoviska odboru památkové péče pražského magistrátu. Pokud se prý ministerstvo k podnětu postaví kladně, bude s vysokou pravděpodobností zahájeno stavební řízení. Pokud však ministerstvo zaujme negativní postoj, hrozí další průtahy. Pak bude totiž třeba obnovit správní řízení.

„V podstatě jediným odpůrcem projektu zůstává poslední nájemník budovy. Ostatní sousedé vzali své námitky zpět,“ tvrdí Bystrov. LN uvádějí, že poslední nájemník Bohumil Vejtasa kritizoval například podzemní „bezpečnostní archiv“ či bazén, jenž by měl být součástí Bakalovy soukromé rezidence, rovněž naplánované v objektu.

K tomu se dříve stavěli kriticky i památkáři. Vědecké radě Památkového ústavu vadily necitlivé zásahy k plánovanému vytvoření nadstandardně vybavené soukromé rezidence, rozsah zásahů do podloží kulturní památky či chystané zrušení původního bytu někdejší první dámy Hany Benešové s památkově chráněnými prvky. Kvůli výhradám byl původní projekt upraven a částečně „osekán".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…