Bělobrádek po jednání o vládě: My jsme ustoupili trochu, ale ČSSD prohrála úplně

21.12.2013 7:36

Předseda KDU-ČSL v rozhovoru pro MF Dnes prozrazuje, že z jednoznačného vítěze jednání považuje uskupení ANO Andreje Babiše. Jednoznačně poražená je podle jeho názoru ČSSD. Lidovci se prý vzdali požadavku na tři plnohodnotná ministerstva, kde alespoň jedno mělo být silové, aby umožnili co nejrychlejší vznik legitimní vlády. A příští premiér Sobotka (ČSSD) v ní prý bude mít problémy.

Bělobrádek po jednání o vládě: My jsme ustoupili trochu, ale ČSSD prohrála úplně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

„My samozřejmě nejsme s nabídkou spokojeni, ale už nás nebaví se s nimi handrkovat. ANO neustoupilo ani o píď, takže musíme být velkorysí my. Myslím, že je to chyba vyjednávací taktiky, ale prostě to tak bereme. Dosáhli jsme jedné z priorit. Tím, kdo prohrál vyjednávání, je ČSSD, my jsme tak napůl a vyhrálo jednoznačně ANO,“ říká předseda křesťanských demokratů Bělobrádek.

Jednání měl moderovat Sobotka

KDU-ČSL původně požadovala tři plnohodnotná ministerstva a jedno z nich silové. Dostala pouze dvě, vyloženě silové žádné a k tomu ministra bez portfeje. Bělobrádek již teď předpokládá, že se ozvou kritické hlasy, že za tu cenu do vlády lidovci chodit neměli, ale vládu prý potřebujeme co nejdříve.

Za zásadní problém považuje skutečnost, že hnutí ANO získalo vše, co chtělo a odmítalo ustoupit byť z jediné pozice. Pravděpodobný příští premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si prakticky nechal nadiktovat podmínky, ačkoli to měl být on, kdo jednání mezi třemi stranami řídil, a v budoucí vládě to podle Bělobrádka bude mít těžké. Teprve čas ukáže, jak se mu v kabinetu povede.

A jak by tedy příští vláda měla vypadat? Deník předkládá tuto variantu: ČSSD v ní obsadí post premiéra, ministra zahraničí, vnitro, školství, zdravotnictví, sociální věci a průmysl. Poslední bude post vicepremiéra pro lidská práva. Lidovci obdrží zemědělství, kulturu a post vicepremiéra zaměřeného na Legislativní radu vlády. A konečně ANO získá post ministra financí, vicepremiéra pro ekonomiku a vědu, obranu, místní rozvoj, dopravu, životní prostředí a spravedlnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…