Bělobrádek vysvětloval éru Národní fronty. A přidal moudro od Josefa Luxe

28.11.2013 9:36

V rozhovoru pro deník Právo se předseda lidovců Pavel Bělobrádek rozčílil nad kritikou lidoveckého antikomunismu. Podle něj není vhodné straně neustále připomínat, že po celou dobu komunismu byla součástí Národní fronty.

Bělobrádek vysvětloval éru Národní fronty. A přidal moudro od Josefa Luxe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

„Lidovci byli v Národní frontě, ale jen kvůli tomu, že byli popraveni čtyři poslanci, deset jich emigrovalo a část skončila v žaláři. Desetitisícům členů bylo omezeno členství. To nebyl dobrovolný vstup,“ ujišťuje lidovecký předseda. Josef Plojhar, který po celé toto období stranu vedl, byl podle něj v roce 1948 ze strany vyloučen, ale pak ho komunisté násilím dosadili zpátky.  

Problematika lustrací však podle něj až tak nesouvisí s Andrejem Babišem, protože jeho problém lze vyřešit i za současné úpravy. Pokud bude vicepremiérem a nebude mít pod sebou žádné ministerstvo, nebude to prý problém. „Ministr přímo řídí část státní správy,“ vysvětluje.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

On sám prý rozhodně nechce předsedu ANO kádrovat. „Je velký rozdíl mezi člověkem, který někoho mlátil nebo šikanoval, a tím, kdo - pokud to tak bylo - dělal ekonomickou rozvědku,“ říká k tomu.

Dalším problémem, ve kterém lidovci stojí proti oběma silnějším koaličním partnerům, jsou církevní restituce. Bělobrádek se pravidelně setkává s kardinálem Dominikem Dukou, a proto nyní působí tak trochu jako „spojka“ mezi vládou a církví. „Sdělil jsem panu kardinálovi náš postoj, že nebudeme aktivní a necháme to na ČSSD a ANO, aby se pokusili dojednat něco jiného. A pokud bude vzájemná dohoda, tak to blokovat nebudeme a určitě to podpoříme,“ ujišťuje.

Kardinál Duka mu prý přítomnost ve vládě, která usiluje o revizi restitucí, nevyčítá. „Má pro tu situaci pochopení. Myslím, že platí to, co říkal Josef Lux, že tančit můžete jen s tím, kdo je v sále,“ uvedl předseda lidovců. Navíc se obává, že všechna ostatní řešení by byla špatná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…