Biden podepsal výdajový balíček. Ani dolar pro Ukrajinu. Mezitím na bojišti...

24.03.2024 6:55

Ruská agrese proti Ukrajině dál běží na plné obrátky. Ruští okupanti zaútočili na ukrajinské obránce nejméně v šesti oblastech, ale speciálně se zaměřili na jedno místo. Ukrajinci v odpověď provedli osm útoků na stanoviště koncentrace ruských sil. Ve stejné době prezident USA Joe Biden podepsal 23. března výdajový balíček ve výši 1,2 bilionu dolarů, který neobsahuje žádnou pomoc pro Ukrajinu.

Biden podepsal výdajový balíček. Ani dolar pro Ukrajinu. Mezitím na bojišti...
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Válka na Ukrajině trvá už 760 dní a ukrajinské ozbrojené síly hlásí, že jen za sobotu došlo k více než 60 přestřelkám. A většina se odehrála v jednom směru. Konkrétně v Novopavlivském směru. Rusové se sedmadvacetkrát pokusili prolomit obranu ukrajinských jednotek. Informaci přinesl server Ukrajinská pravda.

Ukrajinští vojáci ve směru Lyman odrazili šest nepřátelských útoků. Ve směru Bachmut odrazili ukrajinští vojáci jedenáct nepřátelských útoků. Ve směru na Avdiivku odrazili obránci devět nepřátelských útoků. Ve směru Orihiv nepřítel za podpory letectva třikrát zaútočil na pozice ukrajinských obránců v okolí obce Robotyne v Záporožské oblasti. Ve směru na Cherson prý Rusové provedli jeden neúspěšný útok na pozice ukrajinských jednotek v oblasti osady Krynka.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45987 lidí
Ukrajinci podle serveru Ukrajinská pravda odpověděli osmi soustředěnými útoky na místa, kde Rusové hromadili techniku i personál k dalším akcím.

Ve stejné době prezident USA Joe Biden podepsal 23. března výdajový balíček ve výši 1,2 bilionu dolarů, který americkou vládu udrží finančně nad vodou až do konce září; a to poté, co to v tentýž den schválil Senát. Server Kyiv Independent doplnil, že balíček neobsahuje žádnou pomoc pro Ukrajinu.

Po podpisu zákona o financování Biden připomněl naléhavost pomoci Ukrajině a řekl, že „práce Kongresu neskončila“. „Sněmovna musí schválit bipartijní dodatek o národní bezpečnosti, aby prosadila naše národní bezpečnostní zájmy,“ uvedl americký prezident v prohlášení.

Pentagonu se počátkem března podařilo dát dohromady 300 milionů dolarů na financování Ukrajiny, což byl první takový balíček pomoci za několik měsíců, ale představitelé obrany podle serveru Kyiv Independent varovali, že je nepravděpodobné, že se situace bude opakovat.

Zatím však Ukrajinci zvládají zasazovat Rusům údery. Ruská federace podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) obvinila ukrajinské aktéry, že provedli útok na ropnou plošinu v Samarské oblasti. Záběry zveřejněné 23. března ukazují velký požár a kouř stoupající z Kujbyševské ropné rafinérie v Samaře.

Ruská služba BBC s odkazem na zdroje z ukrajinských bezpečnostních sil uvedla, že Ukrajina zavádí „podrobnou strategii ke snížení“ ruského ekonomického potenciálu a že součástí této strategie jsou ukrajinské údery na ruskou ropnou infrastrukturu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zelenský se ještě pořád, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedaaanka , 24.03.2024 9:25:38
nepodíval na mapu. A Fiala si snad ještě pořád myslí, že i když zničí naši zemi, tak se něco změní.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…