Blafy ze supermarketů nejím, říká Ševčík. A s tím jde k Jílkové proti ministrovi

27.03.2014 11:45

Problematika potravinové soběstačnosti je jedním z témat nové Sobotkovy vlády. Ministr zemědělství Marian Jurečka plánuje úsilí o zlepšení kvality potravin, například přísnější kontrolou řetězců. Je však možné něčeho takového vůbec dosáhnout? A jak se to projeví v cenách potravin? O tom se bude diskutovat dnes v České televizi v pořadu Máte slovo.

Blafy ze supermarketů nejím, říká Ševčík. A s tím jde k Jílkové proti ministrovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Jílková a její pořad Máte slovo

Do studia k Michaele Jílkové přijde sám ministr Marian Jurečka, který již dříve předestřel své plány. Chtěl by lépe chránit spotřebitele a rovněž posílit výrobu potravin, typických pro naše zeměpisné pásmo. Nejen z důvodu soběstačnosti, ale také proto, že právě po těchto potravinách roste poptávka i na světových trzích.

Dalším hostem bude Miroslav Toman, Jurečkův předchůdce z Rusnokovy úřednické vlády, nedávno zvolený do čela Agrární komory. Podle něj bychom se měli inspirovat v Rakousku a Německu, neboť tyto země jsou soběstačné ve stejných komoditách, na které bychom se měli zaměřovat i my.

Za obchodníky přijde diskutovat Zdeněk Juračka, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. Podle jeho názoru je stoprocentní potravinová soběstačnost nereálná. Podle něj nemá smysl, aby vláda obchodníky k něčemu nutila, protože sami vědí, že prosperita a spokojenost českých výrobců příznivě ovlivňuje i jejich byznys. Obchodníci ale podle něj musí vycházet z požadavků svých zákazníků. Navíc prý ne všichni čeští pěstitelé jsou schopni dodávat zboží v požadované kvalitě.

Obecně teoretickým pohledem do debaty přispěje ekonom Miroslav Ševčík, děkan Národohospodářské fakulty VŠE. Podle něj je nemožné dosáhnout potravinové soběstačnosti v podmínkách Evropské unie, která jakoukoliv preferenci vlastních výrobků zakazuje. Proto se ze strany vlády jedná hlavně o populismus. Stát by podle něj měl vždy nechat na zákazníkovi, co si vybere, byť prozrazuje, že sám raději sáhne po kvalitní potravině. „Nejím ty blafy ze supermarketů,“ připouští.

Podle Stanislava Sadila, který provozuje malou samoobsluhu a do ČT rovněž dorazí, je potravinová soběstačnost nereálná. Není prý možná v podmínkách, kdy si řetězce vyrábějí vlastní výrobky, vyznačující se obvykle výrazně nižší cenou a tomu odpovídající kvalitou. Navíc podle něj řada výrob již byla zrušena a není ekonomické je obnovovat. Velké řetězce navíc nemají zájem zohledňovat cokoliv jiného než cenu.

Sestavu diskutujících pak doplní profesionál, který produkty českého potravinářství zpracovává - kuchař Antony Heřman.

Pořad Máte slovo můžete sledovat dnes od 21:25 na programu ČT1.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…