Bloomberg vychválil Andreje Babiše: Výrazně zlepšil výběr daní

05.09.2017 21:04

Agentura Bloomberg vydala článek o nadcházejících podzimních volbách v Česku. Vyhraje je prý asi Andrej Babiš (ANO). Pomůže mu k tomu jeho deklarovaný odpor proti EU. Bloomberg konstatuje, že Češi nemají EU dvakrát v lásce. Jsou dokonce nejnespokojenější z celé osmadvacítky.

Bloomberg vychválil Andreje Babiše: Výrazně zlepšil výběr daní
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Vypískání vlajky EU

„Kdo má rád Evropu? Češi ne – a to je hlavní otázka, s níž chce miliardář Babiš vyhrát volby, tím, že přijme euroskepticismus,“ píše hned v titulku agentura. Češi nemají rádi EU i navzdory tomu, že se od vstupu do EU Česká republika stala prakticky nejbohatší zemí bývalého východního bloku. Česko je dnes bohatší než Řecko nebo Portugalsko a těší se té nejnižší nezaměstnanosti v celé osmadvacítce. „A přece jsou Češi nadšení ze členství v tomto klubu nejméně ze všech členských států,“ doplňuje Bloomberg. Jen třetina národa je přesvědčena o tom, že členství v EU je dobrá věc.

Celý článek v angličtině naleznete zde

„EU nám nic nepřináší, vedou ji lidé se silně socialistickým myšlením. Chtějí regulovat všechno,“ cituje Bloomberg osmatřicetiletého pražského právníka Pavla Říčku.  

Možná i díky němu má k vítězství v nadcházejících sněmovních volbách nakročeno slovenský miliardář Andrej Babiš, který se na politické scéně zjevil v roce 2011 a získal si pozornost voličů tím, že tradiční strany vykreslil jako zkorumpované a nekompetentní,“ představuje Bloomberg bývalého vicepremiéra čtenářům. Během svého působení v roli ministra financí prosadil povinnost koupit si registrační pokladny a propojit je prostřednictvím internetu s daňovou správou, což výrazně zlepšilo dodržování daňových zákonů, dodává ještě agentura.

Stejně jako Donald Trump tvrdí i Andrej Babiš, že jeho úspěchy jako obchodníka dokazují, že dokáže efektivně řídit i celou zemi. A řada voličů mu to věří. I navzdory několika aférám, které Babiše provázejí. Jedna z jeho firem je dokonce podezřelá, že zneužila evropské dotace, poukazuje Bloomberg na kauzu farmy Čapí hnízdo.

Babiš také tvrdí, že by NATO mělo řešit uprchlickou krizi a chránit hranice EU. Kromě toho např. odmítá euro.

Tím se staví po bok politiků, kteří jsou k EU buď vlažní, nebo ji přímo odmítají. Jedinou výjimkou v této skupině politiků byl podle agentury Bloomberg první český prezident Václav Havel. Druhý český prezident Václav Klaus je podle agentury asi nejvlivnějším politikem posledních třiceti let a během těchto třiceti let se Klaus posunul z pozice žadatele o vstup do EU na pozici velkého kritika Bruselu. EU dnes přirovnává k sovětskému bloku, pokračuje agentura. Současný prezident Zeman je k EU také velmi kritický, především k německé kancléřce Angele Merkelové, kterou nešetří za její přístup k uprchlické krizi.

Významnou proevropskou silou může být česká sociální demokracie, ale i ta dnes odmítá přijímání uprchlíků v Česku a v tuto chvíli i přijetí eura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …