Kalousek se vysmál Zemanovi kvůli OKD: Dává knížecí rady. Omlouvám se knížatům

03.10.2013 10:06

Miroslav Kalousek reagoval na svém Facebooku na návrhy prezidenta Miloše Zemana, aby majitel bytů OKD Zdeněk Bakala tyto prodal a peníze použil na řešení situace v OKD. Zeman totiž při své návštěvě Moravskoslezského kraje tento návrh zopakoval. „To je čistý populismus, který si může dovolit někdo, kdo je z Ústavy neodpovědný,“ napsal k návrhu Kalousek.

Kalousek se vysmál Zemanovi kvůli OKD: Dává knížecí rady. Omlouvám se knížatům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Osud Dolu Paskov a celého OKD byl prý hlavním tématem prezidentovy návštěvy Karvinska. Tam podle Novinek.cz probíral i s hornickými odboráři možné scénáře řešení tíživých otázek spojených se zavřením dolu a s nárůstem nezaměstnanosti v regionu. Zeman stále vidí, jako jedno z možných řešení,  prodej bytů RPG, které vlastní spolumajitel NWR Zdeněk Bakala.

Bývalý ministr financí ve vládě Petra Nečase Miroslav Kalousek však rozhodně nesouhlasí. K otázce se dnes vyjádřil na svém Facebooku, kam napsal: „Každá právnická i fyzická osoba by měla cítit sociální odpovědnost za svoje zaměstnance a za region, ve kterém podniká. To se určitě týká i severomoravských dolů OKD a NWR,“ napsal v reakci na článek na serveru Novinky.cz.

Takový nápad může mít jen ten, kdo nemá odpovědnost

To je asi jediné, v čem se Kalousek se Zemanem shodne, protože nápad prodeje bytů a následné sanace problémů OKD je podle něj pouze populistický krok. „Je ale úsměvné slyšet svěží nápady z Hradu, podle kterých se problémy mají řešit prodejem nájemních bytů. To je čistý populismus, který si může dovolit někdo, kdo je z Ústavy neodpovědný. Jsou to jenom knížecí rady. Skutečným knížatům se omlouvám,“ napsal doslova Kalousek.

Miloš Zeman totiž při návštěvě Moravskoslezského kraje udělal další prohlášení k prodeji bytů RPG, které vlastní spolumajitel NWR Zdeněk Bakala. „Pan Bakala mi napsal dopis, kde nabízí možnost setkání. Vyjádřil jsem zájem se s ním setkat, ovšem pouze tehdy, pokud on sám navrhne konkrétní řešení problému. Ne jen Dolu Paskov, ale celého OKD. Po dohodě s vládou jsem mu doporučil, aby jedním z těchto kroků bylo, že se vzdá zhruba 40 tisíc bytů, které mu ročně vynášejí přes miliardu korun, a že z tohoto prodeje nájemníkům za sníženou cenu budou financovány některé útlumové programy, například na Dole Paskov. Pan Bakala zatím nereagoval,“ řekl Zeman a podle Novinek.cz dodal, že veřejný příslib, v němž se Bakala před devíti lety zavázal k převodu bytů na nájemníky a jenž dosud splněn nebyl, je trestný čin.

Co přesně vzkázal prezidentu republiky Miroslav Kalousek:

Každá právnická i fyzická osoba by měla cítit sociální odpovědnost za svoje zaměstnance a za region, ve kterém podniká. To se určitě týká i severomoravských dolů OKD a NWR. Je ale úsměvné slyšet svěží nápady z Hradu, podle kterých se problémy mají řešit prodejem nájemních bytů. To je čistý populismus, který si může dovolit někdo, kdo je z ústavy neodpovědný. Jsou to jenom knížecí rady. Skutečným knížatům se omlouvám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…