Bojujeme proti IS, i když jen nepřímo, ohlásil Sobotka

24.08.2016 18:59

Dnes zahájená ofenziva Turecka proti tzv. Islámskému státu (IS) je věcí turecké armády, řekl novinářům český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Česká republika se podle něj v boji s IS angažuje nepřímo, přímé zapojení neočekává. Nepředpokládám, že by tady bylo jakékoliv pozvání, aby se ČR účastnila operací v Sýrii, řekl premiér. Zprávu přinesla ČTK.

Bojujeme proti IS, i když jen nepřímo, ohlásil Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Turecko dnes ráno zahájilo ofenzivu za podpory mezinárodní koalice vedené USA u pohraničního severosyrského města Džarabulus. Podle světových agentur, které se odvolávají na tureckou armádu, vjela na území Sýrie i desítka tanků. Podle televize NTV jich bylo až dvacet. V oblasti jsou hlášeny tvrdé boje, radikálové z IS palbu opětují.

Sobotka novinářům po dnešním jednání vlády řekl, že ČR se boje proti IS účastní nepřímo. „My se neúčastníme pozemních ani leteckých operací na Blízkém východě, naše forma pomoci je jiná,“ uvedl. ČR poskytuje munici, výcvik pilotů, dodává letouny a české firmy dodávají další zbraně, řekl Sobotka. Role Česka v koalici proti IS je tak podle něj silná.

Premiér nepředpokládá, že by přišlo jakékoliv pozvání, aby se ČR do operací v Sýrii zapojila. „Je to věc turecké armády, hlavním cílem je, myslím, vytlačit IS od hranic s Tureckem a posílit bezpečnost Turecka,“ řekl. Přímé angažmá ČR v bojích nepředpokládám, dodal.

Prezident Miloš Zeman dnes při přijetí českých velvyslanců na Pražském hradě připomněl svou výzvu, aby se Severoatlantická aliance odhodlala ke společnému zásahu proti IS. Zaútočit by podle něj měla na mozek, nikoli na tělo. Islámský stát přirovnal k rakovině, která metastázuje, a poznamenal, že letos se IS rozšířil do 35 dalších zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ochladíme vám hlavy, vzkázalo nám Rusko. Vážná věc

8:44 Ochladíme vám hlavy, vzkázalo nám Rusko. Vážná věc

Rusové útočí na ukrajinské obránce nejen v Charkovské oblasti. K útokům dochází na 4 místech a situa…