Brutální ukrajinský publicista: Táhněte do zasraného Ruska, kremelské krysy. Mírové rozhovory neberu vážně

25.06.2014 12:25

Bývalý pilot ukrajinské armády a zakladatel Centra pro výzkum vojenství a politiky Dmitrij Tymčuk každý den publikuje shrnutí událostí v rusko-ukrajinském konfliktu. Jeho texty se objevují v anglicky psaném internetovém deníku Kyiv Post, jenž sám sebe označuje za „okno na Ukrajinu". Minulý týden jsme vám přinesli první ukázku z Tymčukova blogu, dnes pokračujeme jeho shrnutím událostí za včerejší den.

Brutální ukrajinský publicista: Táhněte do zasraného Ruska, kremelské krysy. Mírové rozhovory neberu vážně
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nastupující prezident Petro Porošenko děkuje lidu

Dle Tymčukova názoru je tzv. plán na ukončení bojů v Donbasu dodržován pouze antiteroristickými jednotkami, které se pouze brání, když na ně zaútočí povstalci. „Mimochodem i dnes umírali naši chlapci. Devět jich zemřelo v bojové helikoptéře, kterou sestřelili teroristé. Uvnitř kokpitu byli přítomni i specialisté, kteří měli monitorovat, jestli je dodržováno příměří," napsal.

Z mírových rozhovorů, které by měly vyřešit problémy na východní Ukrajině, se stala podle Tymčuka fraška. Jak jinak nazvat situaci, kdy se jich účastní i intrikán a oligarcha Viktor Medvedčuk, ptá se Tymčuk. „Nerozumím tomu, co tam tento ukrajinofob a kmotr Putinovy dcery dělá. Podle OSCE reprezentuje zájmy teroristické organizace DPR a LPR (Doněcká a Luhanská lidová republika). Jde o člověka, který stál v čele páté kolony Putina celou řadu let. Celé to na mně zanechává dojem, že mírové rozhovory nelze brát vážně," má Tymčuk jasno.

Podle Tymčuka ministerstvo obrany oznámilo, že 62 % ukrajinských vojáků zasahujících na východě země je vybaveno pancéřovými vestami. Celkem bylo do oblasti doručeno, i díky dobrovolným dárcům, 4650 vest. Do konce června se jejich počet zvýší na 7000. „Tak to už je úplný výsměch. To přece museli vědět ještě před začátkem celé protiterotistické operace, že nemají dostatek vest. Je ostudné, že za těch mnoho týdnů jsme nebyli schopni zajistit našim vojákům dostatečnou ochranu," podivuje se Tymčuk.

Celý článek v angličtině najdete ZDE.

Po třech špatných zprávách pokračuje Tymčuk pozitivními zprávami. Za první z nich považuje názor ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, že Putin svou žádostí ruskému parlamentu o zrušení práva poslat ruská vojska na Ukrajinu na údajnou obranu ruské menšiny učinil konečně něco pozitivního. „Jestliže to Porošenko vnímá pozitivně, tak proč s ním nesouhlasit. I když já osobně vidím velký rozdíl mezi slovy a činy Vladimira Putina. Z jeho strany jde spíš o teatrální gesto než o cokoli jiného," komentuje Tymčuk.

Za druhou pozitivní zprávu považuje Tymčuk distribuci letáků v Luhansku, které jsou určeny teroristům. „Píše se v nich, aby Rusové táhli zpátky do své zasrané země a varují je, že jestli neopustí Luhansk, tak budou střeleni do zad," píše Tymčuk a s potěšením konstatuje, že letáky jsou podepsány rusky mluvícími obyvateli Luhansku. Další komentáře v této souvislosti nejsou podle autora blogu zapotřebí. „Mají pravdu. Už aby byly ty prokremelské krysy pryč," souhlasí Tymčuk.

Jako třetí pozitivum, které se událo za včerejšek, vidí Tymčuk prohlášení Bruselu. V prohlášení se podle jeho slov říká, že by Ukrajina měla bezodkladně ratifikovat přístupovou dohodu s EU. V opačném případě zemi hrozí zrušení obchodních výhod, které byly Ukrajině garantovány v březnu při podepsání první části dohody. To je podle Tymčuka vhodnou kompenzací za poněkud bezzubé kroky v souvislosti s termíny uvalení sankcí na Rusko.

Tymčuk v závěru svého blogu chválí německou kancléřku za to, že hodlá předložit návrh třetího kola sankcí, které by měly být uvaleny na Rusko. „Angelo, vy jste náš člověk," rozplývá se doslova Tymčuk. Navíc přidává ještě čtvrtou pozitivní událost, kterou je podle něho slib USA a Evropy, že otevřou ukrajinským zbraním cestu na zahraniční trhy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …