Bude Česko další netolerantní zemí ke kouření?

15.08.2016 12:28

Pokud chce český politik obhájit na veřejnosti svá rozhodnutí, skoro vždy si vypomáhá takzvanými zkušenostmi z Evropy, která jsou obvyklá v sousedních státech. Na začátek školního roku čekající nesmrtelný protikuřácký zákon si svou nekompromisností bere za příklad spíše řešení, která jsou obvyklá ve státech od nás daleko na východ.

Bude Česko další netolerantní zemí ke kouření?
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Pokud se podíváme do Islámského státu, tak například tam radikálové zatkli minulý týden více než 50 civilistů za kouření na veřejnosti. Podle nich se jedná o prohřešek, kouření totiž zakazuje jejich interpretace práva šaría. Kuřáky nejspíše čeká veřejné bičování na jihu od Damašku, napsal server Daily Mail. „Možná to neskončí jen u bičování,“ domnívá se jeden ze zdrojů arabského serveru AraNews. Islámský stát zakazuje na území jejich samozvaného chalífátu konzumaci drog, cigaret i alkoholu na základě jejich interpretace islámského práva šaría. Běžně na veřejnosti pálí zásoby zabavených cigaret i alkoholu jako varování pro obyvatele okupovaného území.
 
Když bychom měli takto porovnávat boj těchto států proti cigaretám s naším návrhem zákona je to samozřejmě nadnesené, stejně vzdálené je ale i srovnávání jak se bojuje proti kouření na západ od našich hranic, když nám politici tvrdí, že jsme poslední zakouřenou zemí na mapě Evropy. Protikuřácké zákony v Evropě a obzvláště v sousedících zemích jsou ke kuřákům daleko tolerantnější než připravovaný nový český protikuřácký zákon. Ten chce za každou cenu schválit vládní koalice, jednoduché to mít ale ani po prázdninách nebude. Proti zákonu se vyslovují poslanci napříč politickým spektrem. Za zachování práv kuřáků bojuje například Marek Benda z ODS, ale i Václav Snopek z KSČM a někteří další poslanci z ČSSD. Dají se očekávat desítky pozměňovacích návrhů, které chtějí úlevy pro vesnické hospody, podniky, kde se nevaří, venkovní zahrádky, festivalové stánky, vznik kuřáren bez obsluhy atd. 
 
Jaroslav Krákora, který zákon předkládá, tuší, že se schvalováním protikuřáckého zákona to nebude ani po prázdninách jednoduché. Protože podzimní krajské volby budou již velmi aktuální, je možné, že se do jeho schvalování nebude nikomu moc chtít. Jakékoliv zákazy a příkazy nejsou obecně moc populární. Naštvaná celá třetina naší populace kuřáků a stovky nespokojených hospodských, kteří by museli kvůli absolutnímu protikuřáckému zákonu zavírat své hospody, to by nebyla zrovna pozitivně naladěná velká část voličů, kteří to mohou koalici ve volbách „spočítat“. Nikomu to ale určitě s výjimkou protikuřáckých aktivistů vadit nebude.
 
Je možné, že se pak může dostat k jednání o jednodušším, méně netolerantnímu protikuřáckém zákonu podle poslance hnutí ANO Radka Vondráčka, který už poslanci znají, a který zakazuje kouřit tam, kde se vaří. V současnosti odsouvaná novela protikuřáckého zákona z dílny sociálně demokratického ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, řeší mnoho věcí najednou a nic pořádně. Kdyby byla schválena, stala by se doopravdy nejpřísnější evropskou legislativou zakazující kouření na veřejnosti a také jedinou podobnou směrnicí zcela zapomínající na práva kuřáků.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…