Bývalý hlavní hygienik nejspíš půjde k soudu. Dohodil známému milionový byznys

04.12.2012 18:14

Návrh na obžalobu bývalého hlavního hygienika Michala Víta podala v pondělí pražskému státnímu zastupitelství policie. V návrhu se mluví o trestných činech zneužití pravomoci úřední osoby a porušování povinností při správě cizího majetku.

Bývalý hlavní hygienik nejspíš půjde k soudu. Dohodil známému milionový byznys
Foto: Hans Štembera
Popisek: Městský soud

„Jedná se vlastně o tři trestné činy, a to mimo porušení povinností při správě cizího majetku i zneužití pravomoci úřední osoby a zneužití pravomoci veřejného činitele, jelikož se trestné činnosti měl dopustit v době, kdy se měnily zákony a následně se změnil název posledně jmenovaného trestného činu,“ objasnila policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Server Prvnizpravy.cz připomíná, že bývalý hlavní hygienik a náměstek ministra zdravotnictví byl obviněn letos v březnu kvůli zmanipulovanému výběrovému řízení na poradenství pro ministerstvo. Podle vyšetřovatelů měl zakázku dohodit svému známému.

Následně se zjistilo, že výběrové řízení proběhlo nestandardním způsobem a že poradce- bývalý poslanec ODS Otakar Vychodil- odevzdával svou práci odboru, kde šéfovala jeho manželka. Vyfakturoval si za ní více než dva miliony korun. To vše pod dohledem náměstka Víta.

Podnět vyšetřovacím orrgánům dala organizace Transparency International. Vít byl po obvinění poslán na neplacené volno a jeho nástupce byl jmenován až po mnoha měsících. Teď mu hrozí až deset let ve vězení. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

10:13 „Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

Několik tisíc lidí se zúčastnilo pietního aktu a následného doprovodného programu v Muzeu na demarka…