Bývalý ředitel Vězeňské služby tvrdí, že ho Válková odvolala nezákonně

07.04.2014 17:02

Dnes už bývalý ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal uspořádal tiskovou konferenci ke svému odvolání. Podle něj ho ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) odvolala nezákonně a spatřuje v tom zlý úmysl.

Bývalý ředitel Vězeňské služby tvrdí, že ho Válková odvolala nezákonně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal

Ze strany ministryně Válkové prý dochází k porušování zákona. Už její dřívější jednání prý odborná veřejnost považovala za nezákonné. Nyní to podle Dohnala vyvrcholilo jeho odvoláním.

Je mi vytýkáno něco, co nastalo za bývalého generálního ředitele

„Do té doby bych si mohl myslet, že veškeré chování je způsobeno neznalostí zákonů a ne zlým úmyslem. V čem spatřuji zlý úmysl je, že je mi vytýkáno něco, co nastalo za bývalého generálního ředitele, a já s tím nemám nic společného,“ bránil se Dohnal.

„Údajně jsem nerespektoval její úkol převést některé úseky pod ministerstvo. Já ale musím ctít dodržování zákona, a tak jsem paní ministryni upozornil, že veškeré personální rozhodování patří pod rozhodovací kompetence Vězeňské služby,“ upozornil.

Veřejnoprávní kontrola byla velmi zvláštní a nedostal jsem čas na připomínky

Dohnal kritizoval také veřejnoprávní kontrolu veřejné služby. Byla prý velmi zvláštní kvůli svému rozsahu i způsobu. První kontrola prý nepřišla na žádná závažná pochybení.

„Když bylo jasné, že tato kontrola nic nenajde, byla vypsána další kontrola na jiný odbor. S výsledkem druhé kontroly jsem byl seznámen telefonicky. Závěry této kontroly byly uvedeny jako další z důvodů mého odvolání. Měl jsem mít 15 dní na možné připomínky,“ tvrdí Dohnal.

Nacházím se v právním vakuu

Proto tvrdí, že byl odvolán nezákonně. „Nacházím se v právním vakuu. Nebyl jsem nikam zařazen, ani do záloh. To zákon nezná a nepřipouští. Je třeba si uvědomit ještě jeden zásadní aspekt. Ministryně spravedlnosti Válková před časem slíbila, že nedopustí dvojvládí ve Vězeňské službě. A nyní se tomu takřka v přímém přenosu děje,“ míní teď už bývalý ředitel Dohnal.

Dohnal nedokázal unést své odvolání, brání se Válková

„Sledovala jsem tiskovou konferenci a čekala jsem ji. Nedokázal unést své odvolání a já si za tím odvoláním stojím. Dotýká se mě, že tam používá takové formulace jako vědomé nepravdy. Pokud má pochybnosti, má plné právo obrátit se na soud. Když prohlašuje, že předem ví, tak zpochybňuje soudní nezávislost,“ prohlásila Válková v ČT 24 na svou obranu.

Připomněla, že současná úprava služebního zákona umožňuje různé výklady. Je jasné, že já jsem tuto kompetenci měla, ať se to někomu líbí, nebo nelíbí.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…