ČEZ odpojí měsíčně necelé tři tisíce domácností. Číslo ale pořád klesá

06.07.2014 13:38

Energetický gigant ČEZ hlásí pokles domácností, kterým byl kvůli dluhům nucen odpojit dodávky elektřiny. Měsíčně přeruší dodávky proudu asi 2800 domácnostem. To je zhruba o polovinu méně než v roce 2006. K výraznému poklesu počtu dlužníků údajně pomohl aktivní přístup firmy. Neplatičům zasílá SMS, e-mailové upomínky nebo jim volá. Dlužníky evidují i ostatní dodavatelé energie.

ČEZ odpojí měsíčně necelé tři tisíce domácností. Číslo ale pořád klesá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přívodní vidlice od elektrospotřebiče

Podle mluvčího ČEZu Jana Pavlů dluží klienti firmě celkem stovky milionů korun. Počty dlužníků jdou do desetitisíců. Přesto oproti roku 2006 došlo k jejich poklesu. Stojí za ním údajně zasílání SMS a e-mailových upomínek dlužníkům. Toto opatření zavedla firma v roce 2011. „V roce 2011 jsme měli asi 4000 případů přerušení dodávek měsíčně. Po zavedení nové formy upozornění na nutnost uhradit závazky toto číslo kleslo asi o 30 procent," řekl serveru Týden.cz Pavlů.

Od loňského roku navíc ČEZ dlužníkům i volá. „Se zákazníky, kteří se dostali do problematické situace a nemají na okamžité zaplacení, se společnost snaží dohodnout individuálně,“ vysvětloval postup energetického gigantu její mluvčí.

Dlužníky evidují i další tuzemští dodavatelé energie. Centropol Energy se snaží dostat peníze za své služby od čtyř až pěti tisíc neplatičů. „Do této kategorie se ale dostávají všechny faktury včetně těch, které zákaznici zaplatí například s desetidenním zpožděním," uvedl mluvčí Centropol Energy Ladislav Šticha.

Bohemia Energy ani E.ON počty neplatičů nezveřejňují. „Vzhledem k tomu, že jsme nastavili nový systém na vymáhání pohledávek, daří se nám procento neplatičů lehce snižovat," prozradila mluvčí Bohemia Energy Alžběta Šťastná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…