ČSSD a ANO jednaly o církevních restitucích. Chtějí hlavně snižovat náhrady

16.01.2014 19:36

V Senátu se sešli zástupci ČSSD a ANO v čele s místopředsedy Alenou Gajdůškovou a Martinem Stropnickým, aby jednali o konkrétních požadavcích vůči církevním restitucím. Obě strany usilují například o možné snížení finančních náhrad, které mají církve dostat za nevydaný majetek nebo inflační doložky k těmto náhradám.

ČSSD a ANO jednaly o církevních restitucích. Chtějí hlavně snižovat náhrady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel, ilustrační foto

Zhruba dvouhodinová schůzka je určitou přípravou před dalším jednáním se zástupci církví. Na něm by straničtí vyjednávači měli doložit oprávněnost svých požadavků a také to, proč zákon vnímají jako ne zcela spravedlivý vůči dalším restituentům.

Předmětem dalších jednání bude i to, na jaký účel tyto peníze půjdou. Katolická církev už oznámila, že peníze vloží do investičního, rezervního a solidárního fondu. Rezervní fond má sloužit diecézím pro nenadálé situace, prostřednictvím solidárního fondu mají bohatší diecéze pomáhat těm chudším.

Církve podle zákona o majetkovém vyrovnání dostávají nemovitý majetek, o který byly za komunismu připraveny, v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let má stát církvím vyplatit 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…