ČSSD představila kandidátku do europarlamentu s Kellerem v čele. Sobotka mluvil o nepraktické izolaci

08.02.2014 14:49

Ústřední výkonný výbor sociální demokracie dnes schválil kandidátku strany pro volby do Evropského parlamentu. Jednoznačné podpory se dostalo volebnímu lídrovi, sociologovi Janu Kellerovi, o něco nižší pak zbytku kandidátky.

ČSSD představila kandidátku do europarlamentu s Kellerem v čele. Sobotka mluvil o nepraktické izolaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jan Keller

Největší podporu na ústředním výkonném výboru strany získal Keller. Obdržel 136 ze 147 odevzdaných hlasů. Obdržel tedy 92 procent hlasů. Sobotka věří, že Keller přivede sociální demokracii v evropských volbách k vítězství.

Keller věří, že ve volbách uspěje nejméně sedm kandidátů ČSSD

Druhé místo na kandidátce obsadila současná europoslankyně Olga Sehnalová a na třetím místě je europoslanec Pavel Poc.

„Pokusím se mandát využít ve prospěch celé sociální demokracie. Já doufám, že uspěje přinejmenším sedm kandidátů,“ věří sociolog Keller. Připomněl, že volby do Evropského parlamentu se konají souběžně v několika zemích. Cílem ČSSD tedy je, aby se z druhé nejsilnější frakce stala první nejsilnější frakcí.

Sobotka: Měly by se narovnat vztahy mezi členskými zeměmi

Sobotka v souvislosti s Evropou připomněl dvě významná výročí - 100 let od vypuknutí první světové války a 10 let od vstupu ČR do EU. „Evropu jako sociální demokraté vnímáme jako klíčový prvek, který zabrání tomu, aby se neopakovalo šílenství dvou světových válek,“ prohlásil Sobotka.

Vzhledem k výročí vstupu Česka do EU by sociální demokracie ráda přispěla k narovnání vztahů mezi starými a novými členy Unie. Desetileté české členství pak Sobotka zhodnotil jako dobu modernizace země, kdy probíhala výstavba infrastruktury.

Česká republika bude zemí, na kterou je spoleh

Sobotka slíbil, že nyní bude Česko vůči EU vystupovat s jednotnou politikou. „Nečasova i Topolánkova vláda se snažily od Evropy izolovat, což bylo velmi nepraktické,“ hodnotí Sobotka s odstupem.

„Česká republika by měla být země, na kterou je spoleh a která je vypočítatelná. Nebudeme mít dvojí nebo trojí politiku vůči Evropě, ale bude jenom jedna. Česko se bude účastnit jednání,“ slíbil šéf ČSSD.

Keller by se lépe vyjímal v čele kandidátky KSČM, tvrdí europoslanec Zahradil

Výslednou listinu a zejména jejího lídra již stihla zkritizovat ODS. Podle jejího europoslance Jana Zahradila by se Keller se svými názory lépe vyjímal v čele kandidátky KSČM. „Jeho krajně levicové postoje jsou v mnohém neslučitelné se základními pilíři, na nichž stojí euroamerická civilizace - jde zejména o jeho útoky na liberální řád, svobodný trh a volný obchod," uvedl v prohlášení Zahradil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…