ČT našla Superstar. Německou političku, která jde proti Babišovi jak buldozér. Jenže my se o ní dozvěděli věci, ze kterých mrazí i v létě. Utekla od nehody, poslala čtvrt miliardy tam, kde pracoval její muž... A to je jen začátek

18.12.2019 10:55

Monika Hohlmeierová je německá politička CSU. Od 6. října 1998 do 15. dubna 2005 byla bavorskou ministryní školství a kultury. Od roku 2009 je poslankyní Evropského parlamentu. Je také dcerou zesnulého bavorského předsedy vlády Franze Josefa Strauße. V českých médiích se tato žena neobjevovala až do chvíle, kdy se začal řešit údajný střet zájmů premiéra Babiše.

ČT našla Superstar. Německou političku, která jde proti Babišovi jak buldozér. Jenže my se o ní dozvěděli věci, ze kterých mrazí i v létě. Utekla od nehody, poslala čtvrt miliardy tam, kde pracoval její muž... A to je jen začátek
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Německá politička Monika Hohlmeierová

„Každý člověk, který kumuluje na jedné straně ekonomický vliv a na straně druhé vliv politický, způsobuje velký střet zájmů. Tohle bychom v Evropské unii neměli tolerovat,“ citovala veřejnoprávní ČT předsedkyni europarlamentního výboru pro rozpočtovou kontrolu Moniku Hohlmeierovou. Podle České televize o konfliktu zájmů, mimo jiné českého premiéra, v úterý diskutovali právě poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku. Už v pondělí prý Babišovu kauzu probírali členové vlivného výboru pro rozpočtovou kontrolu na uzavřeném jednání.

Anketa

Podporujete stávky a hladovky za klima?

2%
98%
hlasovalo: 20320 lidí
Naši redakci se ozval jeden ze zdrojů, který sídlí právě v Evropském parlamentu, a upozornil nás hned na několik podivných okolností. „Sama paní předsedkyně má tolik másla na hlavě, že by ho nesmyla ani za rok,“ uvedl a poukázal na celou řádku jejích dosavadních skandálů, které prý lze bez větších problémů dohledat v německých zdrojích. „Překlady jsem učinil za vás,“ pokračoval.

„Tak například, aby vaši čtenáři pochopili, kdo je ona kritička premiéra Babiše: Dne 14. dubna 2005 obvinil bývalý funkcionář strany Mladých křesťanských demokratů Maximilián Junker ministryni kultury ve vyšetřovacím výboru bavorského státního parlamentu, že v minulosti věděla o podvodech ve vnitrostranických volbách, o nákupu hlasů pro mnichovskou CSU a že bránila řádnému prošetření záležitosti. Jednalo se o velmi propíranou kauzu týkající se podvodů s volbami uvnitř strany, o kterých měla Hohlmeierová vědět,“ sdělil. To prý je ale „pouhý začátek“. Podobné kauzy mají doprovázet Hohlmeierovou roky.

Kritička českého premiéra si povídá s dětmi (repro YouTube.com)

„Manželský pár Hohlmeierů čelil na konci 90. let společné kritice. Max Strauß, bratr Hohlmeierové, totiž nechal v roce 1998 svého švagra Hohlmeiera jmenovat správcem skupiny WABAG (ekonomická analýza a poradenská společnost) v Oberhachingu. Michael Hohlmeier odešel z vedoucí pozice ve společnosti, avšak od konce roku 1999 státní zastupitelství v Mnichově proti WABAG vedlo řízení pro podezření z podvodu a zpronevěry. Michael Hohlmeier mezitím pracoval pro mediální společnost Straussova přítele Leo Kircha,“ dodal náš zdroj s tím, že ten nejlepší střet zájmů teprve přijde.

Jak?

„6. srpna 2004 uveřejnil deník München Merkur nová obvinění proti Monice Hohlmeierové. Uvedl, že její ministerstvo financovalo rozšíření Centra pro zrakově postižené v Unterschleißheimu za přibližně 8,5 milionu eur v době, kdy tam její manžel zastával funkci zástupce ředitele. Ostatní školy se přitom v dané době staly oběťmi úsporných opatření. Mluvčí ministerstva naproti tomu popřel jakoukoli podjatost. Celé týdny byla ministryně nucena bránit se i proti dalším obviněním, mimo jiné kvůli možnému střetu zájmů mezi stranickými zájmy a ministerskou funkcí,“ dodal zdroj ParlamentnímListům.cz s tím, že znovu pouze cituje otevřené zdroje.

Vraťme se na moment do roku 2004. Tehdy německá politička a kritička Andreje Babiše působila jako bavorská ministryně školství. Její aktivita a nápady prý byly legendární. Na podzim 2004 například naplánovala několik radikálních změn. Chtěla zpoplatnit dosud bezplatné poskytování učebnic pro žáky. Po masivních protestech rodičů a hrozbě referenda reformu zrušila a nahradila ji řešením, které mělo klást menší nároky na rodinné rozpočty. Od září 2005 do července 2008 se od studentů vybíraly peníze na učebnice ve výši 20 až 40 eur. Očekávaný příjem z těchto poplatků byl však vyšší než částka, kterou do té doby za učebnice utrácel Svobodný stát Bavorsko. V únoru 2004 také plánovala zrušit slevy na jízdné pro studenty. Tyto plány na úspory v resortu však nebyly po silné kritice realizovány a byly zrušeny.

Jejím hlavním úkolem bylo rovněž zavedení šestistupňových středních škol, rozšíření technických a odborných středních škol jako rovnocenné cesty k přijímacímu řízení na vysokou školu po ukončení střední školy a zřízení první dvojkvalifikační odborné školy (odborná zkouška + maturita). Zvláštní pozornost byla v celém Německu věnována založení nadace Bildungspakt Bayern, která zajišťovala spolupráci mezi bavorským ministerstvem školství a kultury a podnikatelskými subjekty.

Anketa

Chcete, aby Mikuláš Minář vstoupil do politiky?

4%
96%
hlasovalo: 18306 lidí
Ani tím ovšem barvitý profil Moniky Hohlmeierové nekončí. 27. listopadu 2018 totiž státní zastupitelství v Coburgu vyzvalo Evropský parlament, aby zrušil imunitu Hohlmeierové. Je obviněna z nezákonného úniku z místa nehody poté, co při parkování svého vozidla poškodila jiné vozidlo.

ParlamentníListy.cz vyhledaly příslušný dokument Evropského parlamentu, kde se mimo jiné v žádosti o zbavení imunity uvádí: „Vzhledem k tomu, že Monika Hohlmeierová se poté z místa nehody vzdálila, aniž by se postarala o likvidaci pojistné události...“, a také, že „stíhání se týká konkrétně trestného činu nedovoleného opuštění místa nehody“.

Vzhledem k tomu, že v daném případě neobjevil parlament žádné důkazy o tom, že neexistuje dostatečně závažné a konkrétní podezření, že by se případ zakládal na záměru politicky poškodit danou poslankyni, byla Hohlmeierová imunity zbavena. „Pro“ hlasovali všichni přítomní členové příslušného výboru. Naše redakce jich spočítala osm: Virginie Rozière, Tiemo Wölken, Joëlle Bergeron, Jean-Marie Cavada, Kostas Chrysogonos, Mady Delvaux, Sylvia-Yvonne Kaufmann a Tadeusz Zwiefka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …