ČT prý tají celou pravdu nejen o Ukrajině. Toto v Debatním klubu prozradili publicisté

19.04.2014 11:45

Propaganda, manipulace a oblasti, které nedostávají v médiích žádný prostor. Nad těmito tématy se zamýšleli dva nezávislí publicisté v rámci internetového pořadu Debatní klub. Největší problém je prý s Českou televizí, která by ze zákona měla informovat vyváženě a dát lidem prostor k vytvoření vlastního názoru. Dělá však údajně pravý opak. Řešením by podle jednoho z hostů debaty mohla být přímá volba členů Rady České televize.

ČT prý tají celou pravdu nejen o Ukrajině. Toto v Debatním klubu prozradili publicisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

O především mediální propagandě a manipulaci spolu v Debatním klubu diskutovali Lukáš Glyniarcik a Jiří Schmied. Glyniarcik je vydavatelem portálu vlastníhlavou.cz a Schmied provozuje server podobného ražení freepub.cz.

Co to vlastně je propaganda? Podle Glyniarcika jde o úmyslnou a systematickou snahu formulovat vnímání lidí a tomu je i přizpůsoben způsob, jakým se informace podávají. Příkladů propagandy v nedávné minulosti je prý několik. „Libye, Sýrie a teď Ukrajina. Tam je toho hodně, co nám bylo zatajeno,“ je přesvědčen Glyniarcik.

Záměrná propaganda ČT?

„Nejvíc mě v tomto smyslu zaujala Česká televize. Soukromá média jsou něco jiného, pro ně je to podnikání, ale Česká televize má jiný status. Má ze zákona povinnost informovat objektivně, všestranně a ve svém vlastním kodexu má, že si informace musí ověřovat minimálně ze dvou na sobě nezávislých zdrojů. A pokud má jen jeden zdroj, musí to tak i uvést,“ konstatoval Jiří Schmied v Debatním klubu.

Šlo ze strany České televize o záměrnou propagandu? Během bojů v Libyii se prý v ČT objevila zpráva, že byly nalezeny masové hroby, které byly pochopitelně přičteny na vrub tehdejšího vůdce Muammara Kaddáfího. Jenže krátce poté britská BBC uvedla, že šlo o omyl, protože se ukázalo, že jde o hrob několika velbloudů. Glyniarcik na to prý Českou televizi upozornil, ta ale nijak nereagovala a zprávu ani neopravila.

Platíme si koncesionářské poplatky a máme za to…

ČT podle Schmieda ohýbá fakta, a proto založil iniciativu „Operace Kavčí bouře“, prostřednictvím které by rád Českou televizi vrátil zpátky občanům. „ČT nereaguje ani na oprávněnou kritiku, pokud dělají něco špatně, manipulují a přímo je chytíme při činu. Třeba uváděli reportáž o tom, jak syrská armáda nepovoluje konvojům s humanitární pomocí vjet do Homsu. Už se ale zcela ztratila informace o tom, že tam jsou na střechách ostřelovači z řad vzbouřenců, kteří na ty humanitární pracovníky střílí. To nám ČT neřekla, jen pořád mluvila o tom, že je Asad zlý,“ řekl Lukáš Glyniarcik.

„Chtějí nám něco podat bez ohledu na to, jak je to ve skutečnosti. Chtějí nám říct, že Rusko je špatné a Ukrajina se musí dostat do Evropské unie. Navíc není možné České televizi konkurovat, ona má obrovský počet lidí i rozpočet, do kterého přispívá každý, kdo má televizi, svými koncesionářskými poplatky. De facto jsme tedy nuceni si tu propagandu ještě platit,“ vysvětloval v rámci Debatního klubu vydavatel webu freepub.cz Jiří Schmied.

Česká televize vládne lidu. Řešením by byla přímá volba Rady

„Nemáme žádné páky, jak to změnit a ovlivnit. Tohle už podle mě nemá s demokracií nic společného, když je demokracie vláda lidu. Jak lid vládne České televizi? To spíš Česká televize vládne lidu,“ kritizoval Schmied veřejnoprávní televizi. „Naprosto nedává prostor svým oponentům. Copak jsme v Číně?“ přidal se Glyniarcik.

Jediné články o zahraničním dění, kterým prý můžeme v ČT věřit, jsou cestopisy. Způsob, jakým veřejnoprávní televize pracuje, si Jiří Schmied v Debatním klubu vysvětloval následovně. Radu České televize volí politici, ti si prý dosazují „ty správné lidi“ a Rada ČT pak vybírá ředitele, o kterém se ví, že bude svoji práci dělat tak, jak se po něm žádá, a tak to podle Schmieda pokračuje až na úroveň redaktorů. Řešením by prý bylo, kdyby buď přímo Radu ČT, anebo jiný nový orgán volili přímo občané a mohli tak mít přímou kontrolu nad veřejnoprávním médiem, jehož existenci a činnost financují z vlastních peněz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…