Centrum ekonomických a tržních analýz se vyjádřilo k projektu nové nemocnice ve Zlíně

30.04.2020 10:01

„Rozhodování o výstavbě nové Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně-Malenovicích na základě finančního plánu z roku 2019 by odporovalo za současných podmínek standardním požadavkům na investiční obezřetnost a odpovědnost při nakládání s veřejnými finančními prostředky,“ uvádí think-tank Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA).

Centrum ekonomických a tržních analýz se vyjádřilo k projektu nové nemocnice ve Zlíně
Foto: zlin.cz
Popisek: Krajská nemocnice Tomáše Bati Zlín

Think-tank ve svém prohlášení uvádí, že pro „jakékoliv investiční rozhodování je nezbytná stabilita, a to nejen ekonomická, ale i politická“. Vyzdvihuje i „ekonomickou návratnost“, která je podle názoru CETA „nezbytnou podmínkou každé racionální investice“. Upozorňuje na možné problémy, pokud je projekt financován prostřednictvím úvěru. 

Centrum ekonomických a tržních analýz ovšem v souvislosti se stavbou nové nemocnice upozorňuje na ekonomické nejistoty a recesi vyvolané aktuální situací kolem šíření koronaviru způsobujícího nemoc  covid-19.

Vývoj základních veličin z oboru makroekonomie je podle CETA v takové situaci „těžko předvídatelný, což znevěrohodňuje minulé a nedávné makroekonomické predikce“. „Zpochybňuje stabilitu očekávaného ekonomického růstu a znesnadňuje expertní výhledy do budoucna,“ píše za CETA ředitel think-tanku Jiří Schwarz. 

Schwarz dále dodává, že tato situace „vytváří velmi náročné podmínky pro investiční rozhodování“. „Rozhodování za takových podmínek se odpovědní investoři snaží vyhnout. Nejistoty a rizika z vývoje makroekonomických veličin jsou umocněny předpověďmi o možném opakování pandemie covid-19 ještě v průběhu tohoto roku se stejnou reakcí vlády v podobě restriktivních opatření, s nimiž se právě vyrovnáváme,“ píše. 

Podle Schwarze by, s ohledem na negativní dopady současné pandemie covid-19 a hospodářský vývoj České republiky, příjmy veřejných rozpočtů a podobně rozhodování o výstavbě nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích na základě finančního plánu z roku 2019 „odporovalo za současných podmínek standardním požadavkům na investiční obezřetnost a odpovědnost při nakládání s veřejnými finančními prostředky“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bod

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …