Česko i Slovensko odmítají zavedení povinných kvót pro imigranty

12.05.2015 16:27

Česko i Slovensko odmítají zavedení povinných kvót pro uprchlíky, o kterých se mluví v Evropské unii. Na tiskové konferenci po společném zasedání vlád obou zemí to dnes řekli premiéři Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Robert Fico (Směr), kteří tak potvrdili dlouhodobý postoj svých vlád. Systém rozmísťování žadatelů o azyl v zemích EU podle určitého kvótového klíče ve středu zřejmě navrhne Evropská komise.

Česko i Slovensko odmítají zavedení povinných kvót pro imigranty
Foto: yadvasherm-org
Popisek: Přistěhovalci - ilustrační foto

„Principiálně odmítám jakoukoliv politiku kvót,“ uvedl Fico. Jakýkoliv postoj osmadvacítky podle něj musí být založen na principu dobrovolnosti a rozhodnutí jednotlivých zemí. V Evropské unii očekává na toto téma ještě velmi těžký souboj.

O dobrovolnosti hovoří i Sobotka. Evropská rada podle něj diskutovala o pilotních projektech a jejich vyhodnocování před dalším rozhodnutím. Současné iniciativy považuje za nepřirozené urychlování celého procesu, což podle něj může debatě o migraci spíše škodit. Jednotlivé země prý nejlépe vědí, jaká opatření mohou v rámci solidarity uskutečnit. „To nemůžou žádné kvóty nahradit,“ poznamenal.

Komise ve středu projedná materiál nazvaný Evropská agenda pro migraci. Podle jeho pracovní verze, kterou má ČTK k dispozici, chce komise ještě do konce měsíce představit celoevropský mechanismus přesídlování určitého počtu osob, které splňují kritéria OSN na postavení uprchlíka.

Distribuční kritéria pro jednotlivé členské země se týkají výkonu jejich ekonomiky, počtu obyvatel, míry nezaměstnanosti či dosavadních počtů žadatelů o azyl. Evropská unie iniciativou reaguje i na nedávné tragédie ve Středozemním moři, při nichž zemřely stovky migrantů.

Česká republika loni přiznala azyl či obdobný stupeň ochrany 765 lidem, nejčastěji občanům Ukrajiny, Sýrie a Kuby. Na Slovensku získalo azyl 175 lidí. Nejvíce uprchlíkům poskytlo útočiště Německo, a to 47 600 lidem. Následovaly Švédsko, Francie a Itálie.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…