Český Kiska neuspěje. Zeman se poučí z Ficovy porážky, myslí si profesor z Londýna

01.07.2017 21:11

Slovenský novinář Andrej Matišák uveřejnil na sociální síti Twitter komentář politologa Seana Hanleyho působícího na University College v Londýně. Vědec si v něm klade otázku, zda Češi skutečně hledají pro nadcházející volbu hlavy státu klon slovenského prezidenta Andreje Kisky. A má takový kandidát šanci porazit stávající hlavu státu Miloše Zemana?

Český Kiska neuspěje. Zeman se poučí z Ficovy porážky, myslí si profesor z Londýna
Foto: Daniela Černá
Popisek: Profesor Jiří Drahoš

Nynější český prezident Miloš Zeman štěpí společnost. Má své skalní příznivce i odpůrce. Pokud se objeví nějaký kandidát, který by dokázal oslovit levicové voliče, aniž by svou agresivní rétorikou odrazoval voliče pravicové, může Zeman prohrát a za pár měsíců jako prezident skončit.

Podle Seana Hanleyho to může být profesor Jiří Drahoš, jenže to stále může být i někdo jiný. V tuto chvíli se sice zdá, že proti sobě ve druhém kole stanou Zeman a Drahoš, jenže druhý jmenovaný muž zatím nijak razantně nevystupuje, takže může skončit jako Jan Fischer, jenž byl dlouho považován za favorita první prezidentské volby v rocu 2013, jenže nakonec pohořel. Pokud zvedne prezidentskou rukavici nějaká výrazná osobnost, může ještě zazářit. Právě příklad Fischera podle politologa ukazuje, že v české prezidentské volbě není zdaleka nic rozhodnuto.

Celý článek v angličtině naleznete zde

„Toho si je vědom i Zemanův tým a ponaučen z Ficova příkladu, kterého porazil Kiska, povede poměrně agresivní kampaň, která bude vyhovovat Zemanovu temperamentu,“ píše Sean Hanley.

Ve prospěch Miloše Zemana mluví prý také fakt, že si teď poměrně rozumí s pravděpodobným vítězem podzimních parlamentních voleb Andrejem Babišem (ANO). Celá řada voličů navíc slyší na Zemanovy populistické názory na EU či na uprchlickou krizi.   

Je tu ovšem ještě jeden faktor, který by mohl Zemanovi, obrazně řečeno, zlomit vaz. Zdraví prezidenta. Pokud to Miloše Zemana zradí, bude to pro Miloše Zemana v kampani velký problém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…