Čeští hodnostáři se nebudou obohacovat, věří zaměstnanec vatikánské ambasády

13.03.2014 21:43

O církevních restitucích, o situaci na Krymu či o postoji katolické církve k homosexuálním jedincům se mluvilo ve čtvrtečním vydání pořadu Hyde park, jehož hostem byl pracovník vatikánského velvyslanectví v ČR Vladimír Málek.

Čeští  hodnostáři se nebudou obohacovat, věří zaměstnanec vatikánské ambasády
Foto: Archiv
Popisek: Papež František

Na zajímavou okolnost upozornil moderátor pořadu Daniel Takáč. Podle něj v rozhovoru pro ČT kardinál Vlk uvedl, že papež českým kardinálům ve Vatikánu neřekl, že církev má být chudá. Podle moderátora tak mohou být věřící zmateni, když v proslovu určeném veřejnosti to, že církev má být chudá, papež řekne. A českým kardinálům nic takového nesdělí. Málek argumentoval tím, že papežův veřejný projev čeští kardinálové jistě slyšeli, a že jim to papež „řekne příště“.

Reakce Čechů na církevní restituce je prý přehnaná

V této souvislosti se mluvilo i o církevních restitucích. Málek si myslí, že reakce české veřejnosti na ně je přehnaná. „Věřím tomu, že majetek církve by nevyřešil problémy naší země,“ uvedl Málek. Věří, že se církevní hodnostáři nebudou obohacovat. A prý alespoň ti, co žijí u nás, si prý nežijí nad poměry.

„Věřím, že naši občané ani nepocítí, že došlo k nějaké změně,“ uvedl s tím, že s restitucemi souhlasí, protože v nich vidí akt spravedlnosti.

Chudí lidé mohou být šťastnější než ten, kdo má denně řízek

V této souvislosti dal jeden z diváků do protikladu to, že zatímco se církvím vrací miliardové majetky, řada rodičů nemá peníze ani na to, aby mohla zaplatit svým dětem školní obědy. „Věřím, že se vždy najde škola nebo hotel, který nabídne menu pro děti,“ uvedl Málek a dodal, že sám také pochází z nepříliš bohatých poměrů, jako dítě sice nežil v nouzi, ale skromně. Nemohl si prý dovolit mít věci z Tuzexu či tehdy módní céčka. „Hodnota člověka, který nemá všechny materiální věci, není o nic horší,“ uvedl s tím, že „chudí lidé mohou být šťastnější než ten, kdo má denně řízek“.

Řeč přišla i na současnou situaci na Krymu. Málek v této souvislosti zmínil, že papež František už vícekrát vyzýval k pokojnému řešení situace na Krymu. Jaký ale mohou mít papežova slova reálný dopad na situaci, nedokázal říct vzhledem k tomu, že v regionu Ruska a Ukrajiny převažují pravoslavní křesťané, kteří za hlavu své církve papeže neuznávají. Málek pouze zmínil, že „moskevský patriarcha hodnotil kladně přítomnost ruských vojáků na Krymu“.

Za menšinovou orientaci poděkuj bohu

Na řeč přišel i zřejmě poněkud revoluční výrok papeže Františka ve smyslu, že „je-li někdo gay a poctivě hledá boha, kdo jsem já, abych ho soudil"? Málek uvedl, že v katechismu, který byl vydán „někdy v roce 1993“, bylo řečeno, že mít lesbickou či gay orientaci není hřích, ale dotyčný se v tomto případě nesmí chovat podle své přirozenosti. Na námitku moderátora, zda to není vůči homosexuálům  nefér, když lidé s většinovou sexuální orientací se mohou podle své přirozenosti chovat, Málek uvedl: „Já bych řekl, jsi-li gay či lesba, poděkuj bohu za to, bůh nečiní špatné věci. A  chovej se odpovědně.“ K tomu ale zdůraznil, že je to čistě jen jeho osobní názor.

Málek musel odpovídat i na zvídavý dotaz diváka, zda může zpovědní tajemství kněz vyzradit, pokud se dozví například o plánované vraždě. Vysvětlil, že může pouze dotyčnému uskutečnění jeho plánů rozmlouvat. Ale ani v takovém případě nesmí zpovědní tajemství vyzradit, protože pokud by tak kněz učinil, je z církve vyloučen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …