Čeští komunisté dokázali vždy jen otrocky vykonávat cizí moc. Chartista Jan Urban sepsal kroniku jejich působení

25.07.2015 18:52

Publicista Jan Urban přinesl na serveru Hlídacípes.org kroniku komunismu v Čechách. Zároveň se také zamyslel nad stálým napětím české společností.

Čeští komunisté dokázali vždy jen otrocky vykonávat cizí moc. Chartista Jan Urban sepsal kroniku jejich působení
Foto: repro ČT
Popisek: Publicista Jan Urban

Podle Urbana z hrdého snu o demokracii, která měla pomoci překonat nacionalismus promíchaných etnik, zbyla vlivem války jenom prázdná slupka znásilněné kolonie. 

„Komunismus po druhé světové válce jen dokončil porážku československé demokracie, kterou nejvíce a smrtelně oslabili ti, kdo se v ní považovali za národní demokraty,“ uvedl s tím, že v mírových podmínkách fungující industriální společnosti by nikdy nemohl komunismus zvítězit. „Na to je příliš iracionální, rozdělující a díky své ideologické zátěži dokonale neschopný inovací,“ zkonstatoval. 

CELÁ URBANOVA KRONIKA ZDE

Podle něj zkrátka v podmínkách krize a konfliktu, při polarizaci diskuze a nárůstu strachu z neznámého kvete jakákoliv radikální zkratka. 

„V rozhodujícím roce 1945 se Moskva stala pro většinu české společnosti nekriticky obdivovaným mýtickým bohatýrem-osvoboditelem. Vytvořil se tak obraz, který měl se skutečností málo společného,“ řekl s tím, že stejně nereálná byla víra v ještě jeden nový začátek Československa. „Všichni si mysleli, že jen poopraví domnělé chyby roku 1918. Odsun, znárodnění, rozdělení půdy – to všechno bylo chápáno jako odstraňování křivd minulosti a pohyb k větší spravedlnosti,“ uvedl.

„Československý komunismus – později nelogicky upravený na český a slovenský – lze proto vnímat jako projev hluboké nejistoty vlastní identity. Čeští a slovenští čelní komunisté nebyli nikdy primárně československými vlastenci nebo státotvornými občany. Poblouzněni ideologií, hlásající věčnou spravedlnost, a blízkostí sovětským soudruhům se dobrovolně stali otrockými vykonavateli příkazů cizí moci,“ uvedl s tím, že ve jménu snu o novém světovém řádu se tak dopouštěli vlastizrady. 

Zároveň se zamyslel nad tím, jakým okamžikem byl únor v roce 1948. Podle něj nebyl rozhodně okamžikem zlomu, ale znamenal kraj podmíněné nenásilné poválečné taktiky KSČ, která se po vlně kritiky v parlamentu v létě a na podzim 1947 začala obávat, že její dosavadní mocenské úspěchy nepřežijí příští volby. „Československá politika i společnost zaplatily krutou daň čtyřiceti let totality za to, že po válce daly přednost etnické pomstě před demokracií,“ uzavřel s tím, že komunismus byl a zůstává i v 21. století zdrojem konstantního napětí v české společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…