Chalupa šetří a odnesou to velryby. Greenpeace se bouří

26.05.2012 16:04

Ministerstvo životního prostředí šetří. Ministr Tomáš Chalupa proto zrušil účast českého zástupce na červencovém zasedání Mezinárodní velrybářské komise. Právě tam se má rozhodovat o vyhlášení Jihoatlantické rezervace, kde by velryby byly chráněny. Česká absence se tak nelíbí organizaci Greenpeace.

Chalupa šetří a odnesou to velryby. Greenpeace se bouří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa na tiskové konferenci

"Krok ministra Chalupy je těžko vysvětlitelný především ve světle loňských událostí, kdy se Japonsku podařilo zablokovat vyhlášení rezervace právě kvůli nezodpovědné neúčasti řady států na jednání," sdělil serveru Aktuálně.cz Jan Freidinger z české pobočky Greenpeace.

"Úspory se týkají všech, tedy i účasti na velrybářské komisi. Pouze šetříme na problematice, kterou považujeme z hlediska zájmu občanů za vzdálenější, než jsou jiné, zejména domácí problémy," reagoval na výtky Greenpeace mluvčí ministerstva Matyáš Vitík. "Daňové poplatníky by možná zajímalo, že příspěvek České republiky na činnost Mezinárodní velrybářské komise za období září 2011 až srpen 2012 činil 681 663 korun. Což vzhledem k počtu velryb v České republice je částka víc než významná."

Právě s ohledem na již vydanou částku ovšem Greenpeace nechápou, proč není ministerstvo schopno vydat ještě 50 až 60 tisíc na náklady cesty delegáta konference. "Česko již zaplatilo členský příspěvek v řádu stovek tisíc a nyní kvůli úspoře padesáti tisíc odmítá účast na klíčovém jednání o osudu velryb," konstatoval programový ředitel českých Greenpeace Michal Komárek. Chalupa prý opomíjí, že velryby, ač jsou Česku vzdáleny, patří mezi globální problémy Země, k jejichž řešení se hlásí všechny vyspělé státy. A ČR by neměla být výjimkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci schovaní v ČR: „Jaké dilema? Porušují zákon, máme povinnost je vydat.“

7:31 Ukrajinci schovaní v ČR: „Jaké dilema? Porušují zákon, máme povinnost je vydat.“

Ukrajinské armádě zoufale chybějí vojáci. Uprchlíci by tak podle konzervativního komentátora Martina…