Chládek v rádiu obhajoval svůj návrh na zavedení čipových karet na školách

04.05.2015 18:07

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) byl dnes hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Hovořil hlavně o svém návrhu na elektronický čipový systém na školách, který podle něj má zvýšit bezpečnost na školách. Chtěl by také snížit počet vysokých škol v České republice.

Chládek v rádiu obhajoval svůj návrh na zavedení čipových karet na školách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr školství a tělovýchovy Marcel Chládek

Chládek uvedl, že čipové karty jsou jen jedna z možností, jak zvýšit bezpečnost ve školách. Po incidentu ve Žďáru nad Sázavou prý udělalo ministerstvo kontrolu na školách, většina na tom prý s bezpečností byla dobře, ale přesto byl vytvořen speciální fond, který by přispěl školám na zvýšení bezpečnosti v případě požádání.

Na některých školách prý tento čipový systém již funguje. V současnosti je to podle ministra školství jen na ředitelích škol, zda jej chtějí zavést.

Chládek se po argumentaci redaktorky pořadu, že se incident na škole ve Žďáru nad Sázavou odehrál i přesto, že na tamní škole zmiňovaný elektronický čipový přístupový systém již fungoval, ohradil: „Proto také neříkám, že ta čipová karta zabezpečí úplně vše, ale je třeba ostražitost,“ řekl s tím, že nebezpečí na nás číhá všude.

Systém čipových karet na školách prý vyjde na desítky tisíc korun, propracovanější systém pak na stovky tisíc korun. Chládek upozorňuje na výhodu, kdy při vstupu dítěte do školy může přijít rodičům potvrzovací textová zpráva. Rodiče tam mohou mít elektronicky i přístup ke známkám dítěte.

Čipovými kartami se tak prý kromě bezpečnosti na školách dá také zamezit záškoláctví. „Není to o tom, že bychom hlídali dítě na každém kroku, je to o té bezpečnosti,“ řekl Chládek. Ten také uvedl, že chce udržovat kvalitu vysokých škol. Dnes prý máme 72 vysokých škol, je to podle něj vysoké číslo, proto kontrolou jejich kvality bychom jejich počet snížili a zbyly by podle názoru ministra jen kvalitní vysoké školy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …