Chovanec bude s rakouskou kolegyní jednat o uprchlících

27.07.2015 8:56

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) bude dnes v Mikulově jednat s rakouskou kolegyní Johannou Miklovou-Leitnerovou o bezpečnostní a migrační politice obou zemí. Večer Chovanec navštíví zařízení pro uprchlíky v Zastávce u Brna. Ministerstvo vnitra má v současné době čtyři azylová zařízení tohoto typu s kapacitou zhruba 700 míst, ještě v Praze-Ruzyni, Kostelci nad Orlicí a Havířově.

Chovanec bude s rakouskou kolegyní jednat o uprchlících
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Rakousko se potýká s přílivem běženců, kteří do země přišli zejména z Blízkého východu a severu Afriky. Minulý týden Slovensko slíbilo, že dočasně poskytne ubytování až 500 uprchlíkům, kteří požádali o azyl v Rakousku. Měli by být ubytováni v Gabčíkovu na jihu země. Obyvatelé obce, kde už byli utečenci umístěni v minulosti, informaci přijali s nelibostí.

Proti přijímání uprchlíků z jihu je také většina Čechů. Z červnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění vyplývá, že tento názor má více než 70 procent obyvatel Česka.

Téma uprchlíků ze Sýrie a severní Afriky se dostalo do středu pozornosti poté, co zesílil jejich příliv do Evropské unie zejména přes Středozemní moře. Evropská komise navrhla povinné kvóty, podle nichž mělo být mezi ostatní země Unie v příštích dvou letech rozděleno 40 000 syrských a eritrejských žadatelů o azyl z Itálie a Řecka. Unijní státy ale v červnu tento záměr odmítly a nyní o rozdělení uprchlíků vyjednávají.

Vláda schválila, že ČR přijme do konce roku 2017 celkem 1 500 uprchlíků. Letos by to mělo být 400 lidí, příští rok 700 a 400 v roce 2017. Zhruba 1 100 lidí by měla ČR převzít od Itálie a Řecka, 400 z táborů na Blízkém východě. Stát kvůli tomu chystá otevření nových záchytných zařízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…