Chtěla dětem zpestřit výuku o islámu. Teď možná přijde o místo. Učitelka z Trutnova na pranýři za nikáb a modlitbu k Alláhovi

23.10.2015 22:08

Aféra z trutnovské základní školy, kde se v týdnu žáci v rámci hodin dějepisu seznamovali s islámem, vyvolala ostrou kritiku. Odpůrci islámu totiž nepřekvapivě nesouhlasí s tím, že si školáci zkoušeli muslimské oděvy a bylo jim i ukázáno, jak se muslimové modlí. Antiislamisté zorganizovali petici za odvolání ředitele školy i učitelky. Případem se navíc zabývá i Česká školní inspekce.

Chtěla dětem zpestřit výuku o islámu. Teď možná přijde o místo. Učitelka z Trutnova na pranýři za nikáb a modlitbu k Alláhovi
Foto: Jiří Hroník
Popisek: Petice proti uprchlickým kvótám

Učitelka žákům sedmé třídy Základní školy Komenského v Trutnově zpestřila výuku ohledně seznámení s islámem tím, že přišla oblečená v tradičním muslimském ženském oděvu – nikábu. Žákům navíc předvedla i další pokrývky hlavy, jež nosí muslimské ženy. Žáci si pak mohli jednotlivé oděvy i vyzkoušet a celou hodinu zakončili arabskou modlitbou. A právě zmínka nejen o arabské modlitbě silně pobouřila české odpůrce islámu.

Na webu školy se totiž objevila i fotografie, na které žáci klečí mezi lavicemi a klaní se směrem na východ, zjevně ve snaze napodobit muslimy v jejich modlení. Lidé se na sociálních sítích začali rozčilovat nad tím, že se jejich děti učí o náboženství, které řada z nich považuje za hrozbu, pročež škola na svém webu raději upravila informace o islámské hodině, když upřesnila, že výuku děti nezakončily muslimskou modlitbou, nýbrž údajným popisem, jak vypadá modlitba muslimského věřícího. Ředitel školy Petr Horčička pak změnu formulace zdůvodnil tím, že první verze byla nešťastná a neodpovídající. Z webu školy pak zmizela i fotografie, kde je vidět, jak se žáci modlí.

Na Facebooku sdružení Martina Konvičky Islám v České republice nechceme se v pátek odpoledne objevil odkaz na internetovou petici, která žádá výpověď pro ředitele trutnovské školy a učitelku, která žáky s islámem seznamovala. „My, podepsaní, považujeme za adekvátní vyvodit z chování kantorky a ředitele školy důsledky. Po ministerstvu školství žádáme jejich odvolání. Výuka porušuje sekularitu výuky, jelikož kantorka v rámci svých hodin prokazatelně nepředstavila žádné jiné náboženství takovým či podobným způsobem. Ředitel pak neprokázal ochotu postavit se k tomuto kantorskému přešlapu čelem a případ nechal zcenzurovat,“ píše se v textu, který petenti hojně podepisují.

Česká školní inspekce: Názorná výuka je dobrá. Aktualizace ve výuce je namístě

Petentům vadí hlavně to, že se ředitel základní školy rozhodl postavit za dvojici učitelek, která žáky s islámem seznamovala, a tak v závěru petice uvádějí i to, že po dosažení určitého počtu podpisů pošlou otevřený dopis na ministerstvo školství, přičemž tento dopis bude doplněn právě podpisy jednotlivých signatářů.

Pozornost na hodinu o islámu zaměřila rovněž Česká školní inspekce. „Dostali jsme podnět, abychom se případem začali zabývat, ale bylo to jen několik rozhořčených vět. Situaci brzy začneme šetřit,“ odpověděl deníku Echo24.cz náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys s tím, že inspekce má zatím o případu jen kusé informace a nemůže se tudíž závazně vyjádřit. Myšlence názorné výuky islámu ovšem vyjádřil podporu: „Aktualizace a nové formy výuky jsou namístě – nespatřujeme nic špatného na tom, když učitelka přinese hidžáb," řekl, ale zároveň připustil, že fotka, na které děti klečí, je zvláštní. "Zatím nemáme dost informací, ale kdyby docházelo například k nácviku modlitby, mohl by to být problém a následně bychom z toho vyvozovali důsledky," dodal.

Učitelka Zuzana Růžičková, která s sebou do hodiny hidžáb přinesla,  se již ve čtvrtek pokusila umírnit vášně na rádiu Černá hora. „Dějepisářka mě poprosila, abych kvůli zpestření výuky donesla do školy hábit. Ten mám jako suvenýr ze Saúdské Arábie, a abych jim něco o tom hábitu pověděla," řekla na rádiu s tím, že údajně dětem popsala, jak obtížně se v tom pohybuje a vysvětlila jim i to, že to ženy musí nosit kvůli náboženské policii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…