Chyby během krajských voleb. Na Karlovarsku padly už dvě stížnosti

25.10.2012 17:19

Zatím jednu stížnost na krajské volby přijal Krajský soud v Plzni. Týkala se voleb v obci Zádub-Závišín na Chebsku. ČTK to dnes řekl místopředseda Krajského soudu v Plzni Václav Roučka. Stížnost ale přišla i na obecní volby v Pomezí nad Ohří.

Chyby během krajských voleb. Na Karlovarsku padly už dvě stížnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

"Námitka se týká tvrzení, že je nutno zpochybnit počet odevzdaných preferenčních hlasů, to znamená skutečnost a vykázaný stav po sečtení těchto hlasů," řekl Roučka ke stížnosti ze Zádubu-Závišína. Soud musí rozhodnout do dvaceti dnů ode dne, kdy obdržel návrh, což se stalo na začátku tohoto týdne.

Podle místostarostky Zádubu - Závišína Jitky Otradovcové (nez.) zřejmě nastala chyba při přepisu výsledků voleb do počítače. "V den konání voleb došel v naší tiskárně toner. Výsledky se tak přepisovaly v Mariánských Lázních z ručně psaného zápisu a preferenční hlasy se zřejmě zapsaly do jiné kolonky," popsala Otradovcová. Kandidát TOP 09 a STAN Jiří Nešpor, který je starostou Zádubu - Závišína, tak asi přišel o 40 preferenčních hlasů od místních obyvatel.

Kromě stížnosti na krajské volby soud obdržel také jednu stížnost na obecní volby, které se konaly současně s krajskými. Stížnost přišla z Pomezí nad Ohří na Karlovarsku, dodal Roučka.

Hlasy připadly jiné straně

Stížnost podal kandidát Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM) Martin Šiška. ČTK dnes řekl, že při volbách udělala komise mnoho chyb. Například původně zapsala počet hlasů jiné straně. Následně musely být výsledky opraveny. HNHRM tak získalo jen jeden mandát. "Chceme proto nechat výsledky voleb přezkoumat nezávislým soudem," řekl Šiška.

Lhůta pro podání stížností na volby je do dnešních 16:00. Stížnost může přijít i do datové schránky soudu jen minuty před koncem tohoto termínu. Podáním stížnosti na volby se mění i termíny pro svolání nového zastupitelstva. Mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková připomněla, že nové zastupitelstvo musí být svoláno do 15 dnů od termínu pro podání stížnosti na volby. Tím, že byla nejméně jedna stížnost podána, se lhůta prodlouží až o 20 dní, které má soud na rozhodnutí. Teoreticky by tak první zastupitelstvo v Karlovarském kraji mohlo být svoláno až 28. listopadu. Záleží ale na rychlosti rozhodnutí soudu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…