Cikrt proti Okamurovi. Takto je to prý s hrozbou nákazy od imigrantů

19.08.2015 18:10

Současná vlna uprchlíků sice přináší jistá zdravotní rizika, v Česku se ale nemusíme bát. Jsme totiž zemí s vysokým hygienickým standardem a represivním pojetím ochrany veřejného zdraví. Ta byla řadu let terčem kritiky, nyní je ale naší výhodou. To tvrdí bývalý mluvčí ministra zdravotnictví Tomáš Cikrt v článku, který napsal pro časopis Týden a který publikoval na svém webu Zdravotnický deník. Cikrt tak reagoval na údajnou videonahrávku poslance Tomia Okamury (SPD), který v ní prý českou veřejnost varoval před obrnou, tuberkulózou a dalšími nakažlivými chorobami, které by k nám mohla vlna migrantů přinést.

Cikrt proti Okamurovi. Takto je to prý s hrozbou nákazy od imigrantů
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tomáš Cikrt

Abychom zůstali ze zdravotního hlediska relativně bezpečnou zemí, musíme podle Cikrta udržet vysokou míru proočkovanosti populace. „Která je soustavně pod palbou pomatených odpůrců vakcinace,“ podotkl poněkud jedovatě.

  • Celý text Tomáše Cikrta je ZDE

Přiznal, že v roce 2013 bylo skutečně Světovou zdravotnickou organizací (WHO) potvrzeno 10 případů dětí syrských běženců, které onemocněly obrnou s již akutními projevy ochrnutí. „Pan Okamura ale asi neví, co se dělo dále. Pod patronací WHO bylo napříč zeměmi Středního východu naočkováno 27 milionů dětí. V Sýrii se očkovalo ve všech oblastech bez ohledu na to, zda byly pod kontrolou vládních jednotek, rebelů nebo džihádistů. Už rok nebyl v této zemi zaznamenán jediný případ obrny,“ uvedl Cikrt.

Závěrem upozornil, že vláda musí veřejnosti více vysvětlovat, že zdravotní rizika od běženců jsou nízká. Lidem by se také mělo říkat, co vláda konkrétně dělá, aby to tak nadále zůstalo. „Utajování a přehlížení obav lidí jen uvolní prostor pro cirkus pana Okamury a jemu podobných. A jim v patách kráčí nenávist,“ varoval Cikrt závěrem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…