Církve požádaly státní úřad už o 168 staveb a zhruba 6000 pozemků

02.03.2014 8:55

Církevní společnosti v rámci restitucí požádaly Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), aby jim vydal 168 staveb a více než 6000 pozemků. Na úřad směřovala necelá pětina z celkového počtu 4982 výzev, v nichž se církve domáhají 107.821 pozemků a 1810 staveb. ÚZSVM k doručeným výzvám ve své výroční zprávě za loňský rok uvedl, že výzvy na vydání 954 nemovitostí příslušely jiným institucím, jimž je obratem přeposlal.

Církve požádaly státní úřad už o 168 staveb a zhruba 6000 pozemků
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Úřad pro zastupování státu rovněž uvedl bez bližších podrobností, že před koncem roku církvím vydal deset pozemků o celkové výměře 1,2 hektaru a jednu stavbu v celkové účetní ceně 10,7 milionu korun.

Nejvíce výzev od církví, a to 2780, evidoval Státní pozemkový úřad, Lesy České republiky jich obdržely 1851. Kromě lesů a polností požádaly církevní společnosti také o vydání některých památek, například o kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, hrad Bouzov, klášter Porta Coeli v Předklášteří, Sázavský klášter a zámky Týniště, ve Žďáru nad Sázavou či v Kroměříži.

Čtvrtina kulturního majetku ÚZSVM patří církvi

ÚZSVM k tomu ve zprávě uvedl, že zhruba čtvrtina z 87 nemovitých kulturních památek, které měl do konce loňského roku ve správě, je blokována jakožto historický církevní majetek. Celkem úřad loni hospodařil s majetkem ve výši 16,4 miliardy korun. Z toho dvě třetiny této sumy představovalo 154.523 nemovitostí, v drtivé většině pozemků. Od roku 2004 se tento počet snížil o třetinu. Úřad pozemky postupně převádí na obce, pozemkový úřad nebo bytová družstva v případě podílů na pozemcích pod bytovými domy.

Úřad již dříve uvedl, že loni vyhrál soudní spory za 12,8 miliardy korun, přičemž úspěšný byl v 97 procentech případů. Ve většině soudních sporů se žalobci domáhali vysokých náhrad škod, které jim byly údajně způsobeny v souvislosti s nesprávným úředním postupem státních orgánů či nezákonným rozhodnutím vydaným těmito orgány. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…