Co to Putin zkouší? Ruský prezident uhranul svým krokem americký Forbes

08.07.2015 11:41

Komentátor magazínu Forbes Kenneth Rapoza se ve svém včerejším textu kriticky vyjadřuje k návrhu Ruska přijmout do rozvojové banky BRICS Řecko. Tvrdí, že se mu těžko podaří o svém úmyslu přesvědčit ostatní země, které dobře vidí, jakým způsobem se Řecko staví k půjčkám.

Co to Putin zkouší? Ruský prezident uhranul svým krokem americký Forbes
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

Návrh Ruska využít k řešení řeckých dluhů rozvojovou banku organizace BRICS, která disponuje hotovostí ve výši 50 miliard dolarů, považuje komentátor Forbes za nejhorší nápad roku. „Vzhledem k prakticky nevratné půjčce Mezinárodního měnového fondu Řecku v hodnotě dvou miliard dolarů tak Rusko volá po podobném daru z prostředků BRICS. K čemu by to ovšem bylo dobré? Řecké má stejné náboženství a část společné historie, ale rozhodně nepatří k největším obchodním partnerům Ruska,“ podivuje se Rapoza.

Rapoza cituje vyjádření poradce ruského prezidenta Jurije Ušakova, který na úterní tiskové konferenci v Moskvě připustil, že se objevují signály o tom, že by Řecko mohlo požádat o připojení se k nové rozvojové bance BRICS. „Na oficiální úrovni se však o tom zatím nehovořilo,“ prohlásil Ušakov. Nová rozvojová banka vznikla v loňském roce; a před případným půjčováním peněz by musel být takový krok schválen národními parlamenty členských zemí. „Půjčky jsou určeny v prvé řadě pro členské země. Mohou však být použity pro jiné země, pokud to prospěje obchodu. Je to však případ Řecka?“ pokládá si klíčovou otázku Rapoza.

celý text v angličtině najdete ZDE

„Čína investuje obrovské částky na africkém kontinentu v oblasti těžby nerostných surovin a Mauricius se stal důležitým prostorem pro indické společnosti. Brazilský petrolejářský koncern Petrobras zase dlouhodobě udržuje silné vazby na angolskou vládu. Rusko přizvalo ke členství Řecko již v květnu. Diskutovat se o této záležitosti bude na dvoudenním summitu BRICS, který začíná právě dnes v ruské Ufě. Je ovšem velmi nepravděpodobné, že by řečtí politici dovolili investoval byť jen několik milionů dolarů v zahraničí, jak činí v mnohem větším měřítku zmíněné vlády v Číně, Brazílii nebo Indii,“ konstatuje Rapoza.

Ruská předehra k současným krokům započala podle Rapozy již v loňském roce, kdy státní kolos Gazprom podepsal smlouvu s tureckou společností Botaş na vybudování plynovodu, který by obě společnosti rády vedly přes Řecko. „To by umožnilo Gazpromu zabezpečit své dodávky plynu odběratelům z klíčového evropského trhu a diverzifikovat rizika vyplývající z dodávek plynu přes Ukrajinu. Rusko se cítí být Západem dehonestováno a přijetí Řecka pod svá křídla by z jeho pohledu bylo vítaným políčkem do tváře Evropanů. Nicméně je nepravděpodobné, že by se Rusku podařilo přesvědčit Brazílii, Čínu, Indii a Jižní Afriku o přijetí do svých řad země, která není schopna splácet dluhy MMF, jehož jsou tyto státy rovněž členy,“ uzavírá Rapoza.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…