Další nárůst kriminality, hlavně na školách. V Německu politici bijí na poplach

22.03.2024 10:39

„Ani staré strany už nemohou zavírat oči před důsledky masové migrace,“ politici AfD požadují obrat o 180 stupňů v migrační politice Německa. Kriminalita se v Německu v uplynulém roce zvýšila, hlásí deník Bild. Podle německého listu se stejně jako kriminalita zvýšil i počet „zahraničních pachatelů“. Nárůst počtu podezřelých osob bez německého pasu během jednoho roku činí 10 %, s výrazným podílem na různých trestných činech. Kapesní krádeže má na svědomí přes 80 % osob neněmeckého původu.

Další nárůst kriminality, hlavně na školách. V Německu politici bijí na poplach
Foto: Václav Fiala
Popisek: Brány repatriačního tábora v Deggendorfu

Nedávno tak oznámilo 9 z 16 spolkových zemí Německa, informuje deník Bild. V Sasku vzrostl počet pachatelů trestné činnosti bez německého pasu o 22,1 procenta. A v Hesensku je pak až 39,8 procenta podezřelých osob neněmeckého původu, což je nejvyšším číslem ve srovnání se zbytkem spolkových zemí.

Předběžné údaje pro statistiku kriminality za rok 2023 představil ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska Herbert Reul (CDU). Zvýšený podíl neněmeckých podezřelých osob přičítá také integračním deficitům a odkázal na změny ve struktuře obyvatelstva, informuje německá veřejnoprávní stanice Westdeutscher Rundfunk Köln.

„Čísla nám říkají, že jsme v oblasti integrace nesplnili svůj domácí úkol,“ seznal politik CDU. „Raději budu věci nazývat tak, jak jsou, než abych je odsouval. To jen nahrává špatným lidem.“

Policie identifikovala celkem asi 485 000 podezřelých osob. To je přibližně o 3 000 více než v roce 2022, což odpovídá nárůstu o 0,6 %. Navíc 35 procent podezřelých je pravděpodobně bez německého pasu – ze 485 000 podezřelých nemělo německý pas 169 000. Nárůst počtu podezřelých osob, které nemají německý pas, během jednoho roku tedy činí 10 procent. Například v případě kapesních krádeží činí podíl neněmeckých osob 80,1 procenta, zatímco v případě násilných trestných činů je to více než 40,3 procent podezřelých.

V regionu je i vysoký podíl cizinců na krádežích v obchodech (47,3 procenta), loupežných deliktech (45,7 procenta), životu ohrožujících trestných činech (41,6 procenta) i na trestných činech proti sexuálnímu sebeurčení (27,4 procent).

V roce 2022 žilo v Severním Porýní-Vestfálsku 2,8 milionu cizinců, jak uvedl Reul. V roce 2023 jich však přibylo mnohem více a čísla ještě nejsou k dispozici. Předběžné statistiky tak v tomto ohledu vykazují jisté nedostatky. Oficiální policejní statistika bude zveřejněna až v dubnu.

Pravicová AfD se v reakci na zveřejnění těchto čísel ozvala. „Ano, pane Reule, je třeba mluvit o kriminalitě cizinců tak, jak to AfD dělá už léta a je za to vaší stranou nespravedlivě očerňována,“ potvrdil poslanec zemského sněmu za AfD Carlo Clemens na facebooku. „Ani staré strany už nemohou zavírat oči před důsledky masové migrace. Potřebujeme obrat v migrační politice o 180 stupňů!“

Při prezentaci policejních statistik kriminality v Mnichově i bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann (CSU) uvedl, že míra kriminality v roce 2023 vzrostla na 4 361 trestných činů na 100 000 obyvatel, ve srovnání s rokem 2022 se jedná o nárůst o 2,4 procenta a že se jedná o „celostátní trend, za který jsou zodpovědní zejména cizinci a přistěhovalci“.

„Statistiky kriminality jasně ukazují, že nekontrolované přistěhovalectví má také negativní dopad na bezpečnostní situaci,“ uvedl Herrmann, citoval deník Süddeutsche Zeitung.

Došlo také k nárůstu násilné trestné činnosti o 4,7 % na 21 579 případů – v roce 2023 policie napočítala 205 vražd.

Znepokojující je však také počet nahlášených násilných trestných činů ve školách. Ten v roce 2023 vzrostl o 24,5 procenta oproti předchozímu roku, jak uvedl šéf státní policie Michael Schwald. „Školy vynikají jako místo činu,“ řekl Schwald. Herrmann hovořil o „problematickém vývoji“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

5K si udělala schůzi o bezpečnostních hrozbách, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 22.03.2024 11:08:37
Přesně tuto bezpečnostní hrozbu pro ČR vědomě zařídila 5K a odhlasoval Rakušan, Fiala dohodl v rámci předsednictví. Z uvedeného je jasné, kdo je dnes skutečnou bezpečnostní hrozbou pro ČR - vlastní vláda a celá 5K.

|  15 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …