Dáme si voraz, a od pondělí začneme měnit Brno, jásal úspěšný aktivista. Podívejte se, jak dopadl on i všichni ostatní

12.10.2014 9:51

Na brněnské politiky čeká spousta práce. V komunálních volbách zde totiž uspělo hned osm hnutí a politických stran, takže sestavování koalice nebude nijak snadné. Zvláště s přihlédnutím k tomu, že dosavadní koalice ČSSD a ODS rozhodně nedrží většinu hlasů. Mezi zastupiteli navíc zaznívá, že je možná spolupráce s ČSSD, ale bez končícího primátora Romana Onderky. Slavit mohou u ANO anebo u sdružení Žít Brno.

Dáme si voraz, a od pondělí začneme měnit Brno, jásal úspěšný aktivista. Podívejte se, jak dopadl on i všichni ostatní
Foto: Redakce
Popisek: primátor Brna Roman Onderka (ČSSD)

Brno v komunálních volbách předčilo Prahu. Alespoň co do počtu stran a hnutí, kterým se podařilo získat mandát v zastupitelstvu. Zatímco v pražském pětašedesátičlenném sboru zasedne sedm stran, v brněnském pětapadesátičlenném zastupitelstvu to bude stran osm.

V neděli „voraz“ a od pondělka se bude město měnit  

I v druhém největším městě České republiky zvítězilo hnutí ANO s 19,92 procenty hlasů a 13 mandáty. Druhou nejsilnější stranou se stala Česká strana sociálně demokratická se ziskem 17,67 procenta a jedenácti mandáty. Třetí se umístilo hnutí Žít Brno s podporou Pirátů s 11,88 procenty hlasů a sedmi zastupiteli. Jen těsně čtvrtí v Brně skončili lidovci po zisku 11,83 procenta hlasů a opět sedmi mandáty.

Na páté příčce se umístila ODS s pěti mandáty a ziskem 7,62 procenta hlasů. Je tedy jasné, že doposud vládnoucí koalice ČSSD a ODS rozhodně k ovládnutí rady města stačit nebude. Za občanskými demokraty následuje Strana zelených, která obdržela 7,37 procenta hlasů a čtyři mandáty. Komunisté obsadili sedmou příčku a po obdržení 6,72 procenta hlasů mají čtyři mandáty. A na posledním osmém místě najdeme TOP 09 s 6,57 procenty hlasů a znovu čtyřmi mandáty.

Matěj Hollan, který na sociální síti Facebook hovořil za Žít Brno, jako jeho lídr prohlásil: „Jsem strašně šťasten, že se to podařilo. V neděli si dáme voraz a od pondělka začneme měnit Brno." Pro server iDnes.cz okomentoval výsledek i vítězný lídr hnutí ANO Petr Vokřál. „Ovšem ty počty budou velmi náročné, je tu několik hráčů, kteří mají mezi deseti a dvaceti procenty hlasů, a ve třech se bude sestavovat koalice obtížně,“ uvedl. Spolupráci si umí představit právě s Žít Brno a možná i s ČSSD, tam ovšem bez končícího primátora Romana Onderky, proti kterému se v kampani vymezoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…