Ještě ani nebylo sečteno, a kníže už měl jasno: S ANO nepůjdeme

12.10.2014 9:21

Pokud by měla TOP 09 s někým jednat o koalici a postu primátora, byli by to lidovci nebo ODS. V tom smyslu se pro Aktuálně.cz vyjádřil ještě před konečným sečtením hlasů šéf strany Karel Schwarzenberg. Zcela vyloučil možnost spolupráce s Babišovým ANO. TOP 09 nakonec v Praze oproti minulým volbám ztratila a získala na pražském magistrátu o jedno křeslo méně než ANO.

Ještě ani nebylo sečteno, a kníže už měl jasno: S ANO nepůjdeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Hned poté, co se začaly rýsovat výsledky komunálních voleb, oslovil server Aktuálně.cz předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. Mezi ostře sledované souboje totiž patřil ten v Praze, kde topka doposud měla svého primátora a minulé volby vyhrála. Tentokrát se však ukázalo, že TOP 09 v Praze ztratila celou čtvrtinu hlasů a předběhlo ji hnutí ANO Andreje Babiše.

„Situace se změnila, bojovat proti velkým penězům je těžké," komentoval výsledek voleb Schwarzenberg. „Síly byly navíc rozděleny mezi nesčetné nové strany a hnutí, každá si nějaké to procento vzala. Část hlasů nám mohlo uniknout také kvůli tomu, že se Starostové a nezávislí vydali vlastní cestou, což ale chápu, potřebovali si to vyzkoušet. Výsledek mě proto neudivuje,“ zkonstatoval šéf strany a zmínil, že na topku stále ještě doléhá smutný konec Nečasovy vlády.

S ANO jednat nebudeme

Karel Schwarzenberg nechtěl prozradit, zda se už jeho vyjednavači pouští do vytváření případných koalic. „Kdybychom už s někým jednali, tak bych vám to neřekl. Nechci lhát.“

Nicméně byl sdílnější ve vztahu k ANO.  „Absolutně vylučuji jakékoliv spojení s Babišovým ANO. Dovedu si naopak představit spojení s Trojkoalicí, možná i s ODS. Prozatím to ale nemá smysl rozebírat, teprve uvidíme, jak to celé dopadne,“ prozradil Karel Schwarzenberg v době, kdy ještě nebyly sečteny všechny hlasy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…