Dienstbier důrazně: Pučisté musí skončit. Nechceme další kudlu do zad

29.10.2013 17:50

Senátor Jiří Dienstbier si ve sporu mezi Bohuslavem Sobotkou a Michalem Haškem (všichni ČSSD) nebere servítky. Ti, kteří chtěli Sobotku svrhnout, prý provedli nechutný podraz a měli by skončit ve svých funkcích, protože už si nikdo v ČSSD nemůže dovolit otočit se k nim zády. Pokud se svých funkcí nevzdají, měl by je o ně připravit předčasný sjezd ČSSD. Dienstbier se také omluvil voličům sociální demokracie.

Dienstbier důrazně: Pučisté musí skončit. Nechceme další kudlu do zad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Co by se mělo dál dít v sociální demokracii? V úterních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu svou představu popsal senátor Jiří Dienstbier, který se ve sporu mezi předsedou strany Bohuslavem Sobotkou a statutárním místopředsedou Michalem Haškem staví na stranu Sobotky a používá v této souvislosti i dost silná vyjádření. Dnes se prý hraje o nezávislost ČSSD.

Trio Hašek, Tejc, Škromach prý zradilo voliče

Hned po příchodu do studia dal Dienstbier znovu najevo, že stojí za předsedou Bohuslavem Sobotkou a čeká, že se celá situace vyjasní na jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD, které proběhne 10. listopadu.

„Michal Hašek, Jeroným Tejc i Zdeněk Škromach nepoškodili jen ČSSD, ale i naše voliče, protože jejich kroky oslabují vyjednávající pozici ČSSD. Já se za to musím našim voličům omluvit a doufám, že se nám podaří udělat si pořádek," podotkl Dienstbier.

V tuto chvíli jde podle jeho názoru o to, aby lidé, kteří Sobotku podrazili, odešli ze svých funkcí. Kdyby tam zůstali sedět, tak se Bohuslav Sobotka ani nikdo jiný nebude moct otočit k těmto lidem zády, aby neskončil s kudlou do zad,“ zdůraznil senátor. Podle jeho názoru je nepředstavitelné, aby poslanecký klub ČSSD vedl někdo, kdo se na podrazu podílel.

Hašek respektoval premiérství Sobotky. Až do neděle

Už v srpnu se křídlo Michala Haška pokusilo vymezit proti Bohuslavu Sobotkovi, ale neuspěli. Sobotka se stal jasným kandidátem na premiéra. „A Michal Hašek opakovaně všechny ujišťoval, že respektuje Sobotku jako lídra, aby se v neděli po volbách vyjádřil zcela opačně,“ rozčiloval se ve studiu Dienstbier. To je neúnosná situace.

Ve vysílání také zaznělo, že z původního vyjednávacího týmu odešli také dva zbývající členové Jeroným Tejc a Michal Hašek. O novém složení vyjednávacího týmu se bude rozhodovat ve čtvrtek. Teprve Ústřední výkonný výbor může podle senátora rozhodnout o tom, zda bude Sobotka jasným kandidátem na předsedu strany. Faktickým zánikem vyjednávacího týmu má pak podle senátora nejsilnější mandát právě Sobotka jako předseda, takže by se jednání teoreticky mohla rozběhnout. Definitivně jasno pak bude po jednání ústředního výboru.

Spoléhali na slabost předsedy a přepočítali se

„Hašek a spol. možná spoléhali na slabost Bohuslava Sobotky, ale on se jejich sprosťárně vzepřel, což bylo důležité, protože tady se bojuje o čitelnost a program sociální demokracie. Díky tomu, že se ukázalo, že v tomto má Sobotka jasnou podporu veřejnosti i podstatné části ČSSD, tak se jejich plán nenaplnil,“ míní Dienstbier s dovětkem, že šrámy z tohoto konfliktu se budou hojit ještě dlouho a důvěru bude strana obnovovat dlouho.

Dienstbier doufá, že se Sobotka skutečně stane premiérem, neboť ČSSD vyhrála volby a měla by dostat prostor k tomu, aby v maximální možné míře naplnila svůj program. O osudu „pučistů“ má podle senátora rozhodnout mimořádný sjezd ČSSD. "Já si neumím představit, že by jim členové toto odpustili a znovu je pustili do určitých funkcí," dodal senátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…