Diplomaté z EU a NATO se dnes sešli kvůli ukrajinské krizi

10.06.2014 13:51

Diplomaté EU a NATO dnes koordinovali postoje svých organizací k ukrajinské krizi. Společné neformální jednání zástupců členských zemí Unie a Aliance není zcela běžné. Podle diplomatů tak obě organizace především demonstrovaly svou shodu v přístupu k vývoji na Ukrajině.

Diplomaté z EU a NATO se dnes sešli kvůli ukrajinské krizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

„Podtrhuje to hlubokou závažnost krize. Je to signál jednoty obou organizací. Jednání také pomáhá koordinaci a vzájemné informovanosti," poznamenal jeden z diplomatů.

Navzdory skutečnosti, že mnoho zemí je současně členem EU i NATO, vztahy obou společenství komplikuje vleklý kyperský problém. Turecko, člen NATO, totiž Kypr neuznává. Ten, zase jako člen EU, často případná jednání blokuje.

Setkání EU-NATO jsou proto jen neformální a složitě připravovaná. Většinou se stejně jako dnes odehrávají na úrovni politického a bezpečnostního výboru Unie a velvyslanců při NATO. Od počátku ukrajinské krize to dnes byla teprve druhá podobná schůzka, první se sešla na jaře.

Na dnešním jednání v Bruselu náměstek generálního tajemníka NATO Alexander Vershbow seznámil EU s tím, co v reakci na krizi dělá Aliance. NATO například posiluje vzdušnou ochranu svých východních členů, zvýšilo intenzitu cvičení či sledování vzdušného prostoru letouny AWACS.

Evropská unie posiluje především hospodářskou pomoc ukrajinské vládě a stejně jako Aliance jednoznačně podporuje nového ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. EU také v reakci na krizi a ruskou anexi poloostrova Krym zmrazila majetek a zakázala vstup na své území desítkám osob a několika firmám z Ruska a Krymu. Připravována jsou i rozsáhlejší opatření v podobě různých variant hospodářských sankcí.

Ty by Unie mohla zavést, „budou-li si to vyžadovat okolnosti". Jak minulý týden v Bruselu připomněli zástupci vyspělých zemí ze skupiny G7, mělo by Rusko v příštích několika týdnech udělat víc pro uklidnění situace na Ukrajině.

Postupy NATO a EU se podle diplomatů nepřekrývají, ale sledují stejný cíl a aktivity jsou koordinované.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…