Dlouhé roky seděl v ODS, náměstkoval pod Benešovou a teď kandiduje s vyšpulenými zadnicemi. U guláše se rozpovídal o všem

08.10.2014 19:38

REPORTÁŽ Hnutí Otevřená radnice se letos těsně před podáváním kandidátních listin stalo politickou domovinou Daniela Voláka, někdejšího náměstka na Ministerstvu spravedlnosti a největšího rivala bývalého Véčkaře Milana Štovíčka, s kterým se v minulosti vzájemně sesadili z postu litvínovského starosty. Dnes podával guláš spolu se ženami, které se nebály jít do kontroverzní kampaně.

Dlouhé roky seděl v ODS, náměstkoval pod Benešovou a teď kandiduje s vyšpulenými zadnicemi. U guláše se rozpovídal o všem
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Lídr hnutí Otevřená radnice Daniel Volák (na snímku vlevo) pořádal V Livínově mítink, při němž mohli návštěvníci ochutnat i guláš

Po Litvínově jezdí tramvaj s tvářemi několika ženských kandidátek a veršem „Otevřená radnice - vyšpulená zadnice“. Jejich lídrem do voleb je právě právník Daniel Volák. Ten ve středu odpoledne pozval všechny kandidáty, příznivce a sympatizanty na volební guláš do jedné z litvínovských restaurací. S heslem dam ze své kandidátní listiny nemá problém, přestože utržilo první příčku v anketě o nejbizarnější volební plakát. „Toto byla iniciativa dam našeho hnutí, já se na plakátu neobjevuji. Ale vím, že ženy si užívaly toto fotografování. Sdělení pochopitelně není myšleno jako vážné. Sám to považuji za vkusné a už jsem si rozškatulkoval i kritiky, kterým se to nelíbí. Jsou to buď ošklivky nebo muži s malým… sebevědomím. A názory nesebevědomých lidí, ty nás nezajímají. My cílíme na ty, kteří mají jasno a chtějí a umí se prosadit,“ uvedl dnes pro ParlamentníListy.cz.

Děláme si srandu ze sebe, ne z ostatních

Upozornil, že na celé věci je důležitý fakt, že Otevřená radnice v žádném případě nezesměšňuje žádné protivníky. „Šlo nám o nadsázku. Snažíme se přitáhnout pozornost. Chceme upoutat, a to se nám povedlo,“ dodal ještě s tím, že hnutí vzniklo zhruba týden před uzávěrkou pro podávání kandidátních listin, tudíž nemělo tolik času na předvolební kampaň jako mnohé jiné strany. Celou kampaň prý Volákovci berou jako happening. „Jeden či dva mandáty budu nyní považovat za úspěch,“ má skromnější plány, než by se od otřelého politika, který se nebál v minulosti puče a sesazení starosty Milana Šťovíčka, očekávalo.

Odchod od velké značky ODS může být znát. „Ale máme dost odvahy. Toho se nebojím. Hlavně naše ženy mají odvahu. V tuto chvíli už není potřeba kampaň šponovat,“ podotkl a jal se v restaurantu jednoho z kandidátů nabízet nejen guláš, ale i červenobílé propagační předměty. „Jezdíte? Kouříte? Pastelky?“ vyptával se s úsměvem, než někomu nabídl stěrku na auto, zapalovač nebo dětské pastelky.

Vztah k někdejšímu partajnímu kolegovi a stávajícímu starostovi Litvínova Milanu Šťovíčkovi, kterého mnozí považují za jeho největšího rivala, nechce příliš negativisticky přehánět. „Porazit Šťovíčka? Do toho jsme s tím nešli. Takhle to nevnímám, je to obehraná píseň. Kampaň stavíme kolektivně,“ praví rozvážně. „Navíc tady je výraznou politickou osobností například i Martin Klika,“ připomíná, že i sociální demokracie má v Litvínově výrazné osobnosti a kandidáty na starostu. „Šanci má i ANO, Kamila Bláhová je prezentována jako kandidátka na starostku. U našich plakátů to takto postavené nemáme,“ zmiňuje.

Odchodu z ODS je mi líto

U občanských demokratů je to teď s volebními šancemi prý velký otazník. „Přál bych jí úspěch,“ říká překvapivě. „Ten rozchod mě nepotěšil. Je mi to dodnes líto, ale pragmaticky nebylo zbytí,“ vrací se k rozloučení, k němuž se rozhodl letos po šestnácti letech ve straně.

V Litvínově má očividně dost příznivců i po odchodu od modré partaje. „Mně bylo tak líto, že nekandidujete. Jsem ráda, že vás mohu volit za Otevřenou radnici. Co jste vy dokázal za rok a půl, to pak ti po vás za půl roku zničili,“ podává mu ruku Litvínovanka, která ale nechce sdělit své jméno, protože jednou díky tomu měla problémy i při hledání zaměstnání. „Já, když o něco jde, si i osobně za starostou dojdu. Hlavně by se měla vrátit zase služebna na Koldům,“ zmiňuje jednu z věcí, která byla nesmyslně zrušena v jedné z mála bezpečných lokalit.

Žena v čele vyšpulených zadnic. Nechybí vdova po Hlinkovi

Dvojkou na kandidátce Otevřené radnice je Helena Zemánková Týřová, ředitelka místní pekárny Japek, která se pyšní řadou ocenění. „Byla jsem ještě jako jedna z obecně prospěšné společnosti Pro Litvínov na předání Zahrady veselých dětí, v Mateřské škole Sluníčko - Janov. Je to vítěz grantového příspěvku od naší společnosti,“ zdůvodňuje, proč se mohla dnešní akci začít věnovat později než lídr Volák.

Mezi lidmi je také Ondřej Klimo, ten pro ně připravil avizovaný guláš. Mezi prvními se objevil také ekolog Luboš Motl nebo čtyřka, radní Martina Opatrná. Na kandidátce má číslo šest mimochodem Liběna Hlinková, vdova po hokejovém trenérovi, po němž je v Litvínově dokonce pojmenován stadion. Dorazil také například ředitel projekční a inženýrské společnosti Ludvík Šavel, který je u Otevřené radnice Litvínov číslo tři.

Lídr Daniel Volák se jako právník specializuje na správní právo a finanční právo, veřejné zakázky, stavební řízení a dále na problematiku krajů, obcí, orgánů veřejné správy, majetek státu i správní a volební soudnictví. V trestních věcech se specializoval zejména na hospodářskou trestnou činnost.

V letech 2001 až 2008 působil také v orgánech Ústeckého kraje, a to v legislativních a právních komisích či výborech, naposledy jako místopředseda legislativně právního výboru. V březnu 2009 byl zvolen starostou Litvínova. Zastupitelem města Litvínova je od roku 2006. Působil jako první náměstek ministra spravedlnosti od dubna 2011 do února 2014, měl v působnosti sekci justiční a sekci vězeňskou. Je místopředsedou rady Justiční akademie v Kroměříži. V březnu 2014 se vrátil k advokátní praxi, v létě vystoupil z ODS. Jejím členem byl od roku 1998.

Hovoří anglicky a rusky, částečně německy. Je ženatý a má dva syny. Ve volném čase rád cestuje na motorce a v zimě lyžuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…