Dlouho jsem mlčel, ale už nemůžu, píše Hašek. A pokračuje ...

28.10.2013 20:13

Statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek se v otevřeném dopise uveřejněném na sociální stí Facebook brání nařčením, že odstartoval puč na předsedu Bohuslava Sobotku. Prohlašuje, že předseda vedl svou předvolební kampaň, nedal si do ní mluvit a sociální demokracie vyhrála s tragickým výsledkem. Důležité však podle Haška je i jednání o vládě, o němž chce hovořit s prezidentem Milošem Zemanem.

Dlouho jsem mlčel, ale už nemůžu, píše Hašek. A pokračuje ...
Foto: Petr Kupka
Popisek: Prezident Zeman s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem

V úvodu svého otevřeného dopisu Hašek připomíná volební výsledky sociální demokracie ve volbách z let 1996 až 2010. Třikrát v historii se sociálním demokratům podařilo získat víc než třicet procent. S Bohuslavem Sobotkou v čele to letos nebylo ani dvacet jedna procent. To statutární místopředseda strany nepovažuje za úspěch a je třeba z toho vyvodit zodpovědnost. Sám je k tomu připraven na mimořádném sjezdu, kde předstoupí před delegáty a podřídí se jejich demokratickému verdiktu.

O vládě budu jednat i s prezidentem, kterého jsme pomohli zvolit

„Necítím ke Slávkovi ani jeho podporovatelům žádnou nenávist či zlobu. Je mi jen líto kolegů bývalých poslanců nebo nových kandidátů na ně, kteří se díky chybám v kampani do sněmovny nedostanou a budou nám všem v ní hodně chybět,“ píše mimo jiné Hašek. Za kampaň zodpovídal předseda, který si prý do toho nechtěl nechat mluvit a Hašek podle svých slov tedy solidárně mlčel.

Současně nenechává nit suchou na senátorovi ČSSD Jiřím Dienstbierovi. Ten podle Haška zodpovídá za volební fiasko ČSSD v prezidentské volbě a v těchto dnech vede tvrdou kampaň, kterou se podle Haškova názoru staví po bok Karlu Schwarzenbergovi či Miroslavu Kalouskovi (oba TOP 09).

Hašek dává jasně najevo, že za nejdůležitější považuje v tuto chvíli vyjednávání o příští vládě, kde by měla ČSSD prosadit maximum ze svého programu. „V této chvíli je pro mě absolutní prioritou jednání o sestavení vlády v čele se sociální demokracií, a proto chci jednat s levicovým prezidentem, kterého jsme pomohli zvolit. Do programu budoucí vlády musíme prosadit maximum závazků z našeho volebního programu a sestavit silnou vládu, ve které ČSSD bude skutečným lídrem. Společně s kolegy z vyjednávacího týmu chceme navrhnout vládu, ve které budou za ČSSD úspěšní politici reprezentující celou sociální demokracii,“ píše její statutární místopředseda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…