Dnes bude kvůli koalici s DSSS pravděpodobně zrušena buňka ČSSD v Duchcově

13.12.2014 6:05

Sociální demokracie by dnes měla zrušit svou místní buňku v Duchcově, která uzavřela koalici mimo jiné s extremistickou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS). Ústřednímu výkonnému výboru ČSSD to navrhne premiér a šéf strany Bohuslav Sobotka. Vedení ČSSD požadovalo zrušení buňky již dříve, zatím ho ale nedosáhlo.

Dnes bude kvůli koalici s DSSS pravděpodobně zrušena buňka ČSSD v Duchcově
Foto: Duchcov.cz
Popisek: Duchcov

O zrušení duchcovské buňky jednal už v listopadu ústecký krajský výbor strany, avšak navzdory Sobotkově výzvě místní organizaci nerozpustil. Sobotka proto dnes návrh na zrušení tamní organizace přednese na ústředním výkonném výboru sám.

Duchcovskou buňku je podle něj třeba zrušit, protože její postup je „v rozporu s programem sociální demokracie, s její demokratickou tradicí a se zásadami, které sociální demokracie prosazuje". Sobotka je proti tomu, aby ČSSD na jakékoliv úrovni vytvářela koalice se stranami, které mají rasistický nebo fašistický charakter. Takovou podle něj DSSS je. Podle šéfa DSSS Tomáše Vandase však v takovém případě musí Sobotkův kabinet podat návrh na rozpuštění strany. Jinak požaduje omluvu.

Bohumínské usnesení platí, ale...

V ČSSD je od roku 1995 v platnosti takzvané bohumínské usnesení, které sociální demokracii zapovídá spolupráci s extremistickými politickými stranami. Konkrétně jmenuje SPR-RSČ, KSČ, MNS, KSČM, LB a SDL. Navzdory usnesení mají ale sociální demokraté koalice s komunisty například v krajích a obcích. Komunisté jsou i součástí trojčlenné koalice v Duchcově.

Předchůdkyně DSSS, Dělnická strana, vznikla v roce 2003. V roce 2010 vyhověl Nejvyšší správní soud návrhu vlády na zrušení strany. Soud v ní shledal xenofobní a šovinistické prvky, rasistický podtext a návaznost na nacionální socialismus Adolfa Hitlera. Představitelé rozpuštěné strany pak vytvořili DSSS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…