Dnes končí lhůta pro zpochybnění eurovoleb u správního soudu

06.06.2014 6:04

Lidé dnes mají poslední možnost podat volební stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS). Odpoledne vyprší desetidenní lhůta pro zpochybnění úspěchu konkrétního kandidáta či kandidátů ve volbách do Evropského parlamentu. Na rozhodnutí o stížnostech má volební senát následujících 20 dní.

Dnes končí lhůta pro zpochybnění eurovoleb u správního soudu
Foto: hns
Popisek: Eurovolby, ilustrační koláž

Den před vypršením lhůty evidoval soud deset podnětů od fyzických osob. Při minulých eurovolbách v roce 2009 jich obdržel jen sedm. Podání stížnosti tentokrát avizovala také Strana zelených, jež nesouhlasí s pětiprocentní uzavírací klauzulí pro vstup do europarlamentu.

U NSS může zvolení konkrétního europoslance zpochybnit každý volič, pokud je přesvědčen o takovém porušení zákona, které mohlo ovlivnit výsledek. O stížnostech rozhoduje specializovaný senát bez nutnosti nařizovat ústní jednání.

Před pěti lety NSS žádné stížnosti nevyhověl, ačkoli v některých případech našel v práci okrskových komisí a úředníků dílčí chyby. Podle soudu však nemohly ovlivnit celkový výsledek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…