Do 2040 bez tabáku! Brusel vás vychová. Tvrdé zdanění

01.02.2024 7:30

V Bruselu začíná sílit tlak, aby se Evropská komise více zaměřila na potlačování kuřáků a dovedla Evropany k tomu, že v roce 2040 již bude vychována evropská „generace bez tabáku“. Příprava návrhu přepracované verze doporučení, prostřednictvím kterého chce komise směřovat k vymýcení cigaret v EU, podle jejího mluvčího Stefana De Keersmaeckera již „značně pokročila“ a brzy by tak již měly být známy bližší parametry celého plánu. Uvažuje se, že k dosažení „beztabákové generace“ pomůže i tvrdé zdanění.

Do 2040 bez tabáku! Brusel vás vychová. Tvrdé zdanění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety, ilustrační foto

Anketa

Je Petr Pavel dobrým prezidentem?

2%
96%
hlasovalo: 26275 lidí
O plánu na vymýcení cigaret v Evropě a výchově Evropanů směrem k „beztabákové generaci“ Evropská komise hovoří již několik let a její plány předpokládají, že v roce 2040 si již cigaretu zapálí pod 5 procent lidí.

„Chceme zpřísnit stávající regulaci tabáku a zvýšit daň na tabákové výrobky,“ oznamoval dle serveru Euractiv.cz místopředseda Evropské komise Margaritis Schinas cestu k realizaci záměru v roce 2021. Právě vysoké zdanění má totiž Evropany vychovat k tomu, aby si již „nezapálili“ a drahé cigarety mají být cestou zejména k odstranění tohoto zlozvyku z mladé generace.

Tyto plány, které byly oznámeny v Evropském plánu boje proti rakovině, jenž si klade za cíl, aby v roce 2040 vzniklá „beztabáková generace“ zavrhla cigarety a další tabákové výrobky natolik, že tabák již bude užívat méně než 5 % obyvatel EU.

Doporučení, jež bude obsahovat přesnější informace, jak tohoto cíle chystá EU dosáhnout, je dle mluvčího komise Stefana De Keersmaeckera už značně rozpracované a přípravné práce na revizi dříve oznámeného doporučení dle něj „značně pokročily“. Server Euractiv.com uvádí, že Keersmaecker rovněž potvrdil, že novější verze bude i nadále usilovat, aby se beztabákovou generaci podařilo vychovat již v roce 2040.

„V současné době je třeba na návrhu dále pracovat a shromažďovat důkazy, aby v konečném důsledku pomohl členským státům co nejlépe chránit veřejné zdraví před riziky tabáku a nových výrobků,“ dodal.

Komisařka pro zdraví Stella Kyriakidesová ve středu na akci Komise o Evropském plánu boje proti rakovině také zopakovala, že na dokončení návrhu se pracuje. „Jsme odhodláni jej předložit co nejdříve. Chci, aby to bylo naprosto jasné,“ řekla.

V Bruselu mezitím ovšem sílí tlak na to, aby komise revizi, která má přispět k zavedení „nekuřáckého prostředí“ v EU, dokončila co nejdříve.

Skupina, kterou tvoří Evropská respirační společnost, Evropská společnost pro lékařskou onkologii, Evropské ligy proti rakovině a Evropská aliance pro veřejné zdraví, v prohlášení zaslaném Euractivu uvedla, že je „zděšena“, že Evropská komise doporučení týkající se „prostředí bez kouře“ ještě nezveřejnila.

Nejedná se navíc o jediné opatření komise týkající se tabáku, které bylo odloženo, zpoždění má i plán, prostřednictvím kterého by chtěl Brusel docílit znatelného zdanění tabáku. Revize směrnice o zdanění tabáku by měla být dokončena v roce 2025, přestože původně komise uvažovala, že pokrok v tomto směru nabere větší tempo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

tak nějak nevím, zda se má nechat vychovávat EU !!!!!!!!!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseYogina , 01.02.2024 11:44:08
teď psala nějaká češka, že se odstěhovali s dětmi na Kostariku, už toho tady měli dost..... takže je jen na nás, co si tady necháme líbit. Začne to tabákem a skončí to kde?????? Snad už lidi chápou, že je třeba z toho spolku EU co nejdřív vystoupit !!!

|  11 |  0

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…