Do roka a do dne se všichni Romové sjednotí, věštil v televizi předseda jejich partaje

01.10.2013 19:57

„Jsme jeden národ. Snažíme se proto především pro Romy vydobýt lepší podmínky,“ prohlásil v pořadu Interview Daniely Drtinové Miroslav Tancoš, předseda Romské demokratické strany.

Do roka a do dne se všichni Romové sjednotí, věštil v televizi předseda jejich partaje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Romské demokratické strany Miroslav Tancoš

Základem úspěšného fungování státu představují podle Tancoše investice do firem a sociálních služeb, aby se občané cítili spokojeni. „Musí se šetřit, ale je potřeba myslet na staré lidi, nemocné a matky s dětmi,“ zdůraznil. Pokud by jeho strana ve volbách uspěla, snažil by se prý zejména o to, aby vznikala nová pracovní místa, a to jak ze strany státu, tak i soukromého sektoru. Zároveň by usiloval o vznik dohody o zaměstnancích z jiných evropských zemích, kteří prý často zabírají pracovní místa Čechům.

Tancoš uvedl, že důležité je, aby Romové nebyli neustále oddělováni od Čechů a měli stejné podmínky pro život jako oni. „Máme jednu Ústavu, jedny zákony. Musíme najít společný dialog,“ dodal. Řada Romů totiž dle jeho slov žije v bídě, utrpení a na okraji společnosti. Je proto prý důležité podat jim pomocnou ruku, a to hlavně prostřednictvím pracovního místa.

Rasová nesnášenlivost má sociální kořeny

Rasová nesnášenlivost, která v posledních měsících bují čím dál hlasitěji, je podle jeho názoru zakořeněna právě v sociálních rozdílech. „Rom, když vezme sousedovi železo, nakrmí tím rodinu, ale vznikají pak nesnášenlivosti. A proti těm chceme bojovat,“ řekl.

Tancoš prozradil i své plány ohledně zařazení Romů do českého školství. Kritizoval, že je v zemi nedostatek mateřských školek a žádné romské vychovatelky. Etnokulturní pohled na výchovu dětí by podle jeho slov byl zaručen právě jejich výstavbou a romskými učiteli. „Stálo by to asi dost peněz, ale jsem přesvědčen, že hodně prostorů ve městech je nevyužíváno a zbytečně to chátrá,“ míní.

Spolupráce s TOP 09 nepřipadá v úvahu

Potenciální koaliční partnerství spatřuje Tancoš ve spolupráci s ČSSD, KDU-ČSL či Stranou zelených. Naopak odmítá jakoukoliv společnou činnost s DSSS či TOP 09. Spolupráci s KSČM nevyloučil, protože se podle jeho slov v ní nacházejí schopní lidé, například místopředseda strany Jiří Dolejš.

„Věřím, že do roka a do dne se podaří sjednotit všechny Romy v zemi, například prostřednictvím všeromského sjezdu,“ zadoufal závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…