Do ulic Prahy vytáhli odpůrci Babiše a KSČM. Když potkali zastánce Ruska, začali jim nadávat a mlátit do aut

09.05.2018 22:30

Zhruba pět stovek lidí dnes přišlo na Václavské náměstí demonstrovat proti podpoře kabinetu od KSČM a premiérovi v demisi Andreji Babišovi, kterého žádali, aby odstoupil a umožnil demokratickou vládu. Celou akci narušili zastánci Ruska, kteří těsně před zahájením plánovaného pochodu Prahou přijeli v několika autech s ruskými nápisy a vlajkami ruského prezidenta Putina či Ukrajiny.

Do ulic Prahy vytáhli odpůrci Babiše a KSČM. Když potkali zastánce Ruska, začali jim nadávat a mlátit do aut
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace aktivistické skupiny AUVA (Andrejovy účtenky vrátíme Andrejovi) nazvaná Babiši odstupte! Obětí totality už bylo dost, nepřipusťme další! Protestovat bude proti vládě podporované komunisty a extremisty

Zakladatelka skupiny AUVA, která demonstraci zorganizovala spolu s dobrovolnickým spolkem Pulse of Europe, serveru Echo24.cz sdělila, že Babiš si musí uvědomit, že pokud by odstoupil, bylo by po problému. „Nikdo nemá problém sestavit vládu s ANO, ale s trestně stíhaným premiérem ve vedení,“ připomněla. Protestující si s sebou přinesli vlajky Evropské unie i transparenty s nápisy „Zeman je gentleman“ a „Kdo podporuje Babiše, podílí se na zločinu“.

Když se však dav demonstrantů kolem půl osmé hodiny večer vydal na plánovaný pochod centrem Prahy z Václavského náměstí, objevila se zde nečekaně kolona několika vozů s ruskými nápisy a vlajkami. V reakci na to se okolo nich protestující shromáždili a začali vykřikovat hesla „Ruský s**ně“ nebo „Česko není Rusko“.

Situace si následně vyžádala i zásah policie u několika potyček. Někteří demonstranti začali do automobilů bouchat, kopat a řidiče těchto vozů obšťastnili i nadávkami. Poté, co se situace zklidnila, se dav vydal na plánovaný průvod kolem Střeleckého ostrova do ulice Politických vězňů před sídlo KSČM, kde plánovali organizátoři umístit bílé protestní lístky se vzkazy pro komunisty a popřípadě bílé protestní květiny, informoval server Novinky.cz.

Organizátoři celé akce také na svém Facebooku uvedli, že si uvědomují, že návrat komunistů je zlo, proti kterému se musejí postavit. „Když teď budou podporovat vládu, budou častěji v médiích a jejich propaganda bude mít větší dosah. Je tomu již třicet let, co tu nevládnou, a od té doby nejenže můžeme nakupovat výrobky z celého světa, můžeme pracovat sami na sebe nebo pro jakoukoli společnost, ale hlavně nikdo nikoho nezavírá za názory,“ napsali.

Návrat komunistů k moci podle organizátorů totiž umožnil právě Babiš, který čelí obvinění v kauze kolem padesátimilionové dotace EU na stavbu farmy Čapí hnízdo, informovala ČTK. „Je jasné, že papalášským komunistům tohle nevadí, problémy vlivných lidí se za jejich režimu neřešily, respektive si mohli dělat, co chtěli,“ uvedli svolavatelé. „Samozřejmě že se komunisté zase chtějí tvářit jako demokraté a jako rozumná strana, jak jinak by získali preference, ale z minulosti víme, že umějí jen lhát, manipulovat, zakazovat, přikazovat a ničit životy,“ dodali také.

Než se demonstrující vydali na pochod Prahou, konal se zhruba hodinový program, kde byly vidět stovky lidí s transparenty namířenými proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi a jeho vládě jako „Estébácká vládo, nejsme tupé stádo“ či „Babiše do koše“. Nechyběly ani projevy a hudební vystoupení pozvaných hostů. Po sedmé hodině večerní, po zaznění české státní hymny se pak dav vydal na průvod. Na Střeleckém ostrově se dnes konají oslavy Dne Evropy. V rámci oslav se uskutečnily diskuse, večer by měl následovat hudební program.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

20:11 Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapom…